‘De komende jaren zijn cruciaal om de complexiteit en kosten te verminderen’

29.11.2024 Jan de Wit

‘De komende jaren zijn cruciaal om de complexiteit en kosten te verminderen’

Hoe kijkt de markt naar de uitdagingen waarop het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 ingaat? Drie experts geven hun visie. Hier is Mark Vellinga, algemeen directeur bij Qvantum, aan het woord.

Hoe zal het beleid rond warmtepompen eruitzien tot 2030 en wat betekent dit voor de industrie?
“In 2030 staan we nog steeds maar aan het begin van de grootschalige adoptie van warmtepompen. Zelfs dan hebben we nog slechts een fractie van het potentieel van deze technologie benut. De komende jaren zijn cruciaal om de complexiteit en kosten van duurzame verwarmings- en koelsystemen te verminderen, zodat warmtepompen tegen 2030 – en hopelijk eerder – op grote schaal kunnen worden toegepast. Het is cruciaal om de complexiteit en kosten van het koolstofvrij maken van verwarmings- en koelsystemen te verminderen en de transparantie over de technische mogelijkheden te vergroten, zodat warmtepompen tegen 2030 op grote schaal kunnen worden toegepast in ieder woningtype.

Om ervoor te zorgen dat een koolstofvrije toekomst voor iedereen, inclusief mensen met beperkte financiële middelen, haalbaar is, zullen zeer lage temperatuur (ZLT)-systemen een cruciale rol spelen. Wij gaan hier de komende jaren al aan bouwen en zullen met zowel publieke als private partners de transparantie vergoten. Ook de technische haalbaarheid, slim energieverbruik en de betaalbaarheid voor bewoners en gebruikers staan daarbij centraal.”

Hoe kunnen warmtepompen meer circulair worden geproduceerd?
“We hebben veel aandacht besteed aan het ontwerpen van een warmtepompplatform in plats van allemaal verschillende warmtepompen en dit met circulariteit in gedachten. Onze units zijn modulair, wat ze eenvoudig in onderhoud en in service maakt. We kunnen individuele modules refurbishen, wat niet alleen de complexiteit op locatie vermindert, maar ook de levensduur van materialen verlengt.

Bovendien kunnen onze warmtepompen worden geüpgraded. Je kunt bijvoorbeeld vandaag een lucht-water-warmtepomp installeren en deze later ombouwen naar een water-water-systeem binnen een collectief energienetwerk door simpelweg de buitenunit te vervangen door onze QG(M)-compressormodule, zonder dat een volledige herinstallatie nodig is.”

Hoe kunnen slimme warmtepompen lokale netcongestie verminderen in plaats van deze te verergeren?
“Het antwoord ligt in het vergroten van de mogelijkheden voor slimme integratie en het verhogen van de flexibiliteit in energieverbruik en de levering van warmte of koude. Onze warmtepompen fungeren daarom ook als thermische batterijen die warmte kunnen opslaan voor later gebruik, wat zorgt voor een efficiënte benutting van goedkope elektriciteit tijdens daluren en het afvlakken van pieken in elektriciteitsverbruik.

Dankzij kunstmatige intelligentie en EMS-ready technologie (Flexready), optimaliseren onze warmtepompen het energieverbruik, zorgen ze voor afvlakking van piekbelastingen en helpen ze mogelijke netcongestie te voorkomen. Dit maakt het mogelijk om flexibel om te gaan met energieverbruik, waarbij onze warmtepompen pieken in elektriciteitsverbruik afvlakken door slim energie te beheren op basis van beschikbaarheid en prijs van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat warmtepompen beter aansluiten op de behoeften van de bewoner en de beschikbare infrastructuur. Door slimme warmtepompen in te zetten, kunnen deze dus een significante rol spelen in het verminderen van netcongestie.”

Hoe kunnen langjarige ontwikkelingen, zoals dynamische energiecontracten, ZLT-warmtenetten en warmteopslag, de potentie van warmtepompen versterken?
“Door de wijzigingen vanuit de overheid, zoals bijvoorbeeld het wegvallen van de verplichte (hybride) warmtepomp maar ook de reductie van de ISDE-regeling, krijgen wij als fabrikanten meer urgentie om deze businesscase zo duidelijk mogelijk uit te werken. De voordelen van een collectief systeem waar warmte- en koude zo efficiënt mogelijk uitgewisseld kunnen worden en waar energie wordt geoogst in plaats van opgewekt, klinkt allemaal mooi maar wat betekent dat voor de bewoner? Die bewoner moeten we de zekerheid geven dat het mogelijk is om een woning duurzaam te verwarmen en koelen tegen een lagere prijs.

Om dit te realiseren, maken onze warmtepompen deel uit van een breder energiebeheerecosysteem en kunnen ze naadloos worden geïntegreerd met stadsverwarming en duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en PVT-systemen. De integratie met ZLT-warmtenetten zorgt ervoor dat zowel bestaande als nieuwe wijken duurzaam verwarmd kunnen worden. Bovendien draagt de betaalbaarheid van deze systemen bij aan het verminderen van energiearmoede, omdat de technologie flexibel is en kan inspelen op de veranderende energieprijzen.

Flexready-technologie in combinatie met modulaire systemen biedt niet alleen een toekomstbestendige oplossing, maar ook de flexibiliteit om deze eenvoudig uit te breiden naarmate de vraag naar energiezuinige gebouwen toeneemt. Dit maakt investeringen in nieuwbouw- en renovatieprojecten schaalbaar en rendabel op lange termijn. Met geavanceerde digitale tools die ontwerp, installatie, beheer en optimalisatie vereenvoudigen, zijn onze systemen bovendien gebruiksvriendelijk voor installateurs én eindgebruikers. Dit is een onderwerp waarvoor ik iedereen uitnodig om samen te onderzoeken hoe we dit kunnen realiseren.”