Drie warmtepompinnovaties die duurzame verwarming toegankelijker maken
25.03.2025 Sjoerd Rispens

In een webinar van RENSA en Eisma, genaamd ‘Slimme keuzes naar gasloos’, kwamen meerdere nieuwe warmtepompen aan de orde. Frank Dimmendaal van RENSA, Erwin Jansen en Wout Aleven van het klimaattechniekbedrijf Nathan schoven aan in het webinar om de nieuwe warmtepompen van duiding te voorzien. De nieuwe typen warmtepompen moeten problemen in de markt oplossen.
Als eerste kwamen de Hybrox Propaan warmtepompen aan de orde. Bij deze warmtepompen wordt het koudemiddel R290 gebruikt en dat neemt volgens de experts een grote vlucht. “We willen af van de synthetische koudemiddelen, omdat die aan het broeikaseffect bijdragen”, legt Dimmendaal uit. “We willen de koudemiddelen gefaseerd laten verdwijnen, in 2050 moet dat afgerond zijn. Maar dan heb je wel alternatieven nodig en de Hybrox Propaan is een geschikte optie.”
Het is een luchtwaterwarmtepomp die tot 11 kilowatt verwarmingsvermogen voor gebouwen heeft. De Hybrox 16, een andere warmtepomp in de serie, heeft 16 kilowatt verwarmingsvermogen. De warmtepomp heeft een compact ontwerp en neemt minder ruimte in met 121 centimeter hoogte en 133 centimeter in de breedte. Het heeft een maximale aanvoertemperatuur van 78 graden Celsius.
Jansen vult aan: “Het gaat hier om een serie warmtepompen die allemaal R290 als koudemiddel hebben, kunnen verwarmen, koelen en modulerend zijn. Ze zijn zo ontworpen dat het voor installateurs een soort plug and play is, wat heel makkelijk is aan te sluiten. De warmtepomp is toegepast in een grote villa in Elst. Deze pompen zijn uitermate geschikt voor bestaande woningen, grote villa’s en monumentale panden.”
Jansen stipt een belangrijk punt aan bij deze warmtepomp: “Als er onverhoopt een lekkage is, zorg dan dat alles goed afgevoerd kan worden. Plaats de warmtepomp niet bij een open raam of in de kelder. Dit willen we meer onder de aandacht brengen bij installateurs.”
Hoe kijken de experts aan tegen de hoeveelheid propaan in huis? “Daar is regelgeving voor”, aldus Jansen. “Als de warmtepomp een inhoud van meer dan 150 gram propaan heeft, moet je aanvullende maatregelen nemen, zoals het ventileren van compartimenten. Daardoor wordt de propaan naar buiten afgevoerd, in plaats van dat het de woning in gaat.”
Paros
De tweede oplossing die in het webinar besproken werd is de Paros, een warmtepomp voor binnen die 5 kilowatt verwarmingsvermogen heeft. “De Paros is een luchtwaterwarmtepomp die je binnen op kan stellen”, legt Jansen uit. “Hij werkt als volgt: de buitenlucht moet naar binnen worden gehaald om energie te onttrekken, dit wordt gedaan middels doorvoering met een ventilator via het dak of de muur.”
“Deze warmtepomp is zeer geschikt voor rijtjeshuiswoningen. De pomp kan geplaatst worden op de plek waar de cv-ketel zat want hij kan worden aangesloten op het oude afgiftesysteem. Het fijne van deze warmtepomp is dat er geen eisen zijn op het gebied van hoeveel geluid er buiten is, maar binnenshuis moet het ook geen overlast veroorzaken, dat is wel zo fijn voor de eindgebruiker. De pomp is heel stil doordat het compressiecompartiment goed is geïsoleerd.”
Een praktijkvoorbeeld van de Paros is de toepassing bij een damesgymlocatie in Berkel-Enschot, dat is omgebouwd tot vier levensloopbestendige woningen. Bij deze renovatie was er geen eis om van het gas af te gaan. Maar de kopers hebben gezamenlijk besloten om de huizen ook zo toekomstbestendig mogelijk te maken en schaften de Paroswarmtepompen aan, die volgens de experts heel goed werken.
Combi Blue Line
De laatste innovatie die in het webinar wordt besproken is de Combi Blue Line, Aleven stond aan de wieg daarvan. “De Combi Blue Line is in de basis een warmteterugwinningsunit en warmtepomp in één toestel. De warmteterugwinningsunit zorgt voor ventilatie van woningen en de warmtepomp zorgt voor warmte en koeling. Deze pomp verwarmt en koelt de woning middels de lucht. Wij zien dit als mooie oplossing voor compacte wooneenheden. Denk aan appartementen en tiny houses.”
“De warmtepomp verwarmt de woning met luchttemperaturen van 39 graden Celsius”, gaat Aleven verder. “Bij het koelingsproces wordt de buitenlucht afgekoeld tot 12 graden Celsius die dan door het huis wordt verspreidt. Een ander groot voordeel van de Combi Blue Line is de zoneregeling. Denk daarbij aan een appartement met een woon- en slaapkamer. Warme lucht wil je niet altijd in je slaapkamer hebben. Daarom hebben we een extra uitgang aan de zijkant van het toestel gemaakt, die je kan gebruiken als je warmte lucht in je slaapkamer wil hebben.”