Een boost voor warmtenetten op zeer lage temperaturen

12.07.2024 Sjoerd Rispens

Een boost voor warmtenetten op zeer lage temperaturen
©De Warmte Maatschappij

Om de gestelde klimaatdoelen van de overheid te halen moeten 8 miljoen woningen van het gas af. Warmteleverancier De Warmte Maatschappij is ervan overtuigd dat zeer lage temperatuur (ZLT) warmtenetten een innovatieve oplossing voor deze opgave vormen. De zogeheten Clara Booster Unit speelt hier een belangrijke rol in.

“Het doel van de Warmte Maatschappij is om woningcorporaties te helpen bij hun duurzaamheidsopgaven”, vertelt Hubert Bloemen, directeur van de Warmte Maatschappij. “Zij staan voor een grote uitdaging. Zij hebben 2,4 miljoen sociale huurwoningen in bezit. 350.000 daarvan moeten voor 2030 van het gas af. Dat is een behoorlijke klus.”

Het ZLT-warmtenet van de Warmte Maatschappij, ook wel Smart Thermal Grid genoemd, is volgens Bloemen een goede oplossing. Hoe werkt dat in de praktijk? “Het warmtenet, dat in ons eigen beheer is, wordt in de wijk aangelegd  via horizontale boringen op een diepte van ongeveer 1,5 tot 2 meter”, legt Bloemen uit. “Daardoor stroomt water van zeer lage temperatuur, niet meer dan 10 graden Celsius, via geplaatste veldkasten naar de woningen. De veldkasten zijn allemaal verbonden via het warmtenet.”

“Die kasten zetten we voor de rijtjeshuizen, als het om portiekflats gaat plaatsen we de kast in de kelder”, gaat de directeur verder. “Via schachten gaat het dan verder naar de woning. In de woning wordt het water verwarmd door de Clara Booster Unit. De unit heeft een afmeting van een lage koelkast en dient als vervanger van de cv-ketel.”

De aangebrachte ventilatieconvectoren kunnen zowel verwarmen als ook koelen. Verder bezit de Clara BoosterUnit een warmte- en elektriciteitsmeter voor de warmteproductie, zodat ieder huishouden individueel beleverd wordt en alleen zijn eigen verbruik betaalt.

Het onderscheidende van de Clara Booster Unit is volgens Bloemen verder dat deze individuele opwekking van cv- en tapwater biedt, kan koelen en individuele gigajoule en kilowattuur-bemetering heeft.

Oplossing
Een ander groot voordeel van de unit is volgens Bloemen dat deze makkelijk en snel te installeren is. “De markt heeft met de nodige personeelskrapte te maken. De unit is deels ook ontwikkeld met die kennis in het achterhoofd. Het monteurstekort verdwijnt er niet mee, maar degenen die er zijn kunnen met dit montageconcept veel werk verzetten. Het warmtenet zelf heeft een maximale aanlegtijd van zes maanden na opdracht.”

De Warmte Maatschappij is ervan overtuigd dat het ZLT-warmtenet een oplossing voor de transitie gaat zijn. “Wij hebben meerdere variantenstudies laten doen en deze optie komt daar als beste uit”, zegt Bloemen. “De investeringskosten om woningen klaar te maken voor de unit blijven heel laag. En we mikken erop dat de kosten voor gebruikers even hoog zijn als de huidige, maar het liefste nog wat goedkoper.”

“Als de netten er liggen kunnen we 5.000 woningen per jaar verwarmen”, zegt Bloemen. “Maar je zal ons niet snel in de binnenstad van Amsterdam zien of in villawijken. Bij particulieren zie je vaak dat zij hun eigen verduurzaming willen regelen, ook al is het nog zo duur. Bovendien hebben wij als klein bedrijf simpelweg de tijd niet om bij alle particulieren langs te gaan.”

Vrijwillig
In de wijk De Hilversumse Meent is een pilot gestart waar in eerste instantie veertig woningen met een ZLT-warmtenet werden verwarmd. De eerste resultaten zijn volgens Bloemen hoopgevend en het plan ligt er om op termijn uit te breiden naar 180 woningen. De Warmte Maatschapij verwacht dat als de pilot een algeheel succes wordt, meerdere wijken in ’t Gooi zullen volgen.

Eindgebruikers zijn volgens Bloemen enthousiast over het concept. “Maar we hebben wel gemerkt dat we eerst veel te technische verhalen ophingen toen we hen informeerden. Welk type warmtenet er komt maakt voor hen niet gek veel uit. Dat is voor hun een pot nat.”

Bloemen kijkt met een positief gevoel naar de toekomst, maar is ook realistisch. “Het ZLT-warmtenet zal veel goeds gaan doen, we zien langzaam een kentering. Voorheen bleef iedereen halsstarrig vasthouden aan de hoge temperatuur warmtenetten, dat neemt nu af. Maar ik ga het in mijn werkzame leven niet meer meemaken dat alle corporatiewoningen in Nederland van het gas af zijn. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”

“Het allerbelangrijkste is dat de transitie voor mensen betaalbaar blijft”, besluit Bloemen. “De kosten van een ZLT-warmtenet blijven volgens de berekeningen beperkt, dus dat kan mensen over de streep trekken. En daarnaast moeten mensen altijd vrijwillig ‘ja’ zeggen tegen een warmtenet. Het helpt niet als je ze moet gaan dwingen.”