Energieprijzen fors gedaald sinds aangekondigde noodinterventie

02.09.2022 Jan de Wit

Energieprijzen fors gedaald sinds aangekondigde noodinterventie
©EBN

In Europa zijn de energieprijzen sinds de inval van Rusland in Oekraïne sterk opgelopen. Zelfs zo sterk dat de Europese Commissie aankondigde een noodinterventie op de energiemarkt te overwegen. Sinds deze aankondiging zijn de prijzen voor elektriciteit en aardgas met tientallen procenten gedaald, zo bleek onder andere uit de marktupdate van ENGIE.

Vanwege de enorm gestegen energieprijzen werkt de Europese Commissie aan een noodinterventie op de energiemarkt, zei Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Voor nu ligt de focus op de elektriciteitsmarkt met een mogelijke ontkoppeling van gas- en stroomprijzen en een gasplafond. Uiteindelijk wil de Commissie de energiemarkt structureel hervormen.

Lees ook: Europese Commissie overweegt gasprijsplafond en ontkoppeling gas- en stroomprijs

“De torenhoge elektriciteitsprijzen leggen nu om verschillende redenen de beperkingen van ons huidige ontwerp van de elektriciteitsmarkt bloot. Het is onder totaal andere omstandigheden en voor totaal andere doeleinden ontwikkeld. Het is niet meer geschikt voor het doel”, aldus Von der Leyen.

“Daarom werken wij, de Commissie, nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. We hebben een nieuw marktmodel voor elektriciteit nodig dat echt functioneert en ons weer in balans brengt.”

Steven Heshusius, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research, hoopt dat een structurele hervorming zal zorgen voor een beter aansluiting op en model met veel meer hernieuwbare energie in de toekomst.

"Dat je het huidige marktmodel aan wilt passen om beter aan te sluiten bij de toekomstige situatie, waarin hernieuwbare bronnen het grootste deel van de tijd prijszetter zijn en andere moment grotendeels afwezig, is goed voor te stellen. Zeker als zo'n aanpassing in een klap ook de extreme prijzen van dit moment zou dempen."

Vullen gasopslagen verloopt voorspoedig
Met name sinds de maand juli ging de prijs van aardgas zowat loodrecht de lucht in. De theorie van ENGIE is dat de gegarandeerde gasvraag hier ook een belangrijke rol in speelde.

De Europese Unie heeft immers wetgeving aangenomen die voorschrijft dat de gasopslag in alle lidstaten tegen 1 november 2022 tot minimaal 80 procent van de capaciteit moet zijn gevuld.

Zo weten gasverkopers zeker dat zij hun aardgas zullen verkopen aan Europese lidstaten, haast ongeacht de prijs. Hierdoor steeg de prijs tot boven de 310 euro per megawattuur.

©Engie

Het vullen van de gasopslagen loopt echter dusdanig voorspoedig dat de doelstelling ruim op tijd lijken te worden gehaald. Dit heeft eveneens lucht uit de markt gelaten en lijkt te hebben gezorgd voor een prijscorrectie tot onder de 250 euro per megawattuur.

"Nog zonder exacte zekerheid van de invulling, of de uitvoerbaarheid, of de betaalbaarheid van een ingrijpen, lijkt puur de aankondiging van een noodinterventie effect te hebben. Zonder nieuwe inzichten met betrekking tot fundamentele veranderingen in vraag en aanbod laat de sterke prijsschommeling goed zien hoe marktsentiment en risicopremies op dit moment sterk meewegen in de prijsstelling op energiemarkten", besluit Heshusius.