14.03.2023 | Nieuws Brendan Hadden
De Europese Commissie kondigde aan de regels minder streng te gaan maken voor het subsidiëren van bepaalde sectoren die bijdragen aan emissiereducties, meldt Euractiv. De commissie geeft aan met de regels te willen voorkomen dat Europese landen industrie kwijtraken aan China en de VS, waar overheden grote subsidiepakketten heeft aangekondigd.
De commissie zegt dat de regels tot eind 2025 gaan gelden en in “uitzonderlijke gevallen” lidstaten de mogelijkheid geeft om subsidies in andere landen te matchen “als er een reële dreiging is dat investeringen anders niet naar Europa worden geleid”.
Het gaat om een aantal sectoren, waaronder zonnepanelen, batterijen, warmtepompen, elektrolysers, en de productie van belangrijke componenten en kritieke materialen. De nieuwe regelgeving is vooral een reactie op de Inflation Reduction Act die vorig jaar in de VS is doorgevoerd en Amerikaanse bedrijven aanmoedigt Amerikaanse industrie te stimuleren.
Op gelijke voet
De European Heat Pump Association (EHPA) geeft aan blij te zijn met het initiatief. “Dit is een investering in innovatie en een duurzame toekomst, die gaat leiden tot grotere weerbaarheid, meer gebruik van lokale duurzame energiebronnen en schone verwarming. Als het goed geïmplementeerd wordt door Europese overheden zal het Europese bedrijven op gelijke voet plaatsen met hun Amerikaanse concurrenten", aldus secretaris-generaal Thomas Nowak.
"Vandaag worden 60 procent van de warmtepompen die in Europa verkocht worden in Europa gemaakt. Het EHPA gelooft dat dit aandeel kan worden behouden en zelfs vergroot als de Europese Unie de juiste steun, subsector doelen, en een duidelijk pad naar het REPowerEU doel van dubbele jaarlijkse verkoop in 2026 biedt.”
Einde subsidie op fossiele ketels
Het Europees Parlement stemde ook voor wetgeving die subsidies voor ketels op fossiele brandstoffen verbied. Dit verbod moet al begin 2024 ingaan.
Daarnaast moeten alle gebouwen die vanaf 2028 worden gebouwd emissievrij worden opgeleverd. Ook zal het verwarmen op fossiele brandstoffen vanaf 2035 worden uitgefaseerd. Nederland heeft al wetgeving om vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketels meer te verkopen, enkele uitzonderingen daargelaten.
Lees ook: Met de hybride warmtepomp kiest het kabinet voor realisme
“Vandaag is er een grote stap gezet in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Nationale overheden kunnen duurzaam verwarmen hiermee voor iedereen betaalbaar maken”, stelt Jozefien Vanbecelaere, hoofd EU Affairs bij de European Heat Pump Association (EHPA).
Rust op de gasmarkt, maar geen garanties voor het volgende vulseizoen
Nieuw veiligheidsbeleid nodig voor transport gevaarlijke stoffen voor energietransitie
Hoe het beroemdste waterpistool ter wereld begon als een warmtepomp
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste buitenunit van het land?
ACM doet onderzoek naar benodigde investeringen inzet groen gas
Belimo en Guangzhou Poolworld Environmental Technology zijn de Best Innovation runner-ups
Nieuw VN-klimaatrapport: 1,5 graad opwarming nog mogelijk als we nu actie ondernemen
's Werelds grootste waterstofproductie boven Waddeneilanden?
Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ
TVVL
TVVL
Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!