Extra ruimte voor hybride warmtepomp binnen de ISDE

29.10.2021 Jan de Wit

Extra ruimte voor hybride warmtepomp binnen de ISDE
Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Binnen de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt op dit moment 20 procent van de gemiddelde totale investeringskosten gedekt. Om de afzet van (hybride) warmtepompen te stimuleren verhoogd het kabinet dit percentage naar 30 procent, dat heeft Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De regering blijft de hybride warmtepomp zien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel en het reduceren van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. “Met name op de korte termijn in gebieden waar de komende tien tot vijftien jaar geen volledig aardgasvrije alternatieven, zoals een warmtenet, voorzien zijn”, aldus de staatssecretaris.

Door de subsidiedekking te verhogen naar 30 procent ziet het kabinet de (hybride) warmtepomp voor meer mensen aantrekkelijk worden. Hiervoor wordt het ISDE-budget de komende drie jaar (2022 tot en met 2024) verhoogd met in totaal 282 miljoen euro. Daarnaast wordt 3 miljoen euro vrijgemaakt voor een begeleidende publiekscampagne.

Sven Ringelberg, strategisch adviseur en auteur van De Nederlandse aardgastransitie: Lessen voor de energietransitie van de 21ste eeuw, liet op LinkedIn weten hierdoor “een harde groei” te verwachten. Mede omdat deze maatregel de terugverdientijd zal verkorten tot “tussen de vier en acht jaar”.

Lees ook: Welke wijze lessen halen we uit de vorige energietransitie?

Actieplan Hybride Warmtepomp
De verhoging van de ISDE is onderdeel van het actieplan Hybride Warmtepomp, aldus Yeşilgöz. “Het kabinet zet in op drie sporen”, subsidiëring, stimulering via afspraken met de sector en een publiekscampagne en de uitfasering van de cv-ketel.

Een hybride warmtepomp als de norm stellen ziet zij als “een belangrijk middel” om de cv-ketel uit te faseren en “zoveel mogelijk in woningen en andere gebouwen” te vervangen door duurzamere alternatieve.

Het actieplan is speciaal in het leven geroepen “om de gewenste opschaling te bereiken ter verduurzaming van de gebouwde omgeving”. Met dit plan stelt de staatssecretaris het doel om het wegnemen van de “belemmeringen voor de hybride warmtepomp” in de komende drie tot vier jaar.

Ook op de lange termijn ziet de regering overigens een rol voor de hybride warmtepomp “in combinatie met duurzame gassen”, als volledig aardgasvrij warmtealternatief zijn.

Yeşilgöz zegt de Kamer ten slotte toe dat zij later wordt geïnformeerd over de uitwerking van het Nationaal Isolatie Programma (NIP) en dat dit door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Kajsa Ollongren, zal gebeuren.