Gaat de NEStore-warmteopslag alle elektrische boilers vervangen?
13.11.2023 Simone Tresoor
Stel: je zet een gloeiend heet kopje thee op tafel en je gaat een maand op vakantie. Bij terugkomst tref je dan een koud kopje thee aan. Maar als je de techniek zou gebruiken die in de NEStore zit en je komt na een maand terug, is het kopje thee nog heet. Want met deze warmteopslag hou je water wekenlang warm met een minimaal dagelijks energieverlies. Daarbij is het opslaan van warmte in water en roestvrijstaal de goedkoopste en duurzaamste manier.
Pavol Bodiš, CEO van Newton Energy Solutions, is een van de drie knappe koppen die via TNO deze start-up zijn begonnen. Ze hebben eigenlijk de traditionele boiler opnieuw uitgevonden. Hun NEStore genereert warm water voor douche, vloerverwarming of radiatoren met een minimaal warmteverlies.
‘De belangrijkste vraag is: gaat de klant het accepteren?’
Conventionele boilers hebben aanzienlijk stilstandsverlies, waarbij het water vanzelf afkoelt. De isolatiekwaliteit speelt hierbij een cruciale rol. Traditionele elektrische boilers verliezen nog steeds 20 tot 40 procent van hun warmte per dag. En ook bij warmtenetten gaat heel veel energie onderweg verloren. Dat is zonde en met de NEStore hoeft dat dus niet te gebeuren.
Bodiš: “Ons uitgangspunt bij de ontwikkeling is geweest: de wereld moet zich niet aanpassen aan de techniek, de techniek moet zich aanpassen aan de wereld. Hoe kunnen we het grootste deel van de maatschappij een oplossing bieden die ze helpt emissies te verlagen en die ook direct wordt opgepakt door installateurs die denken: ‘dat is een slim systeem, ik begrijp het en ik kan het installeren.”
“Als je aan een dergelijk project begint, moet je je ten eerste afvragen: wie gaat het kopen? Past het in de woning? Willen installateurs het wel installeren? Kan het gemaakt worden van materialen die we in Europa hebben? Maar het belangrijkste is: gaat de klant het accepteren? Een klant moet het product snappen en er niet bang voor zijn. Alleen als je al deze aspecten meeneemt kun je een duurzaam product op de markt brengen dat door 80 procent van die markt wordt omarmd,” aldus Bodis.
Weg met de warmtebruggen
Maar hoe werkt die wonderboiler of eigenlijk wonderwarmteopslag dan? Aan de onderzijde van de NEStore zit de kast met alle software. Erboven hangt het buffervat met ronde vorm. Het buffervat bevat een systeem gebaseerd op vacuüm-geïsoleerde warmteopslag. Het geheim schuilt in het minimaliseren van warmteverlies door warmtebruggen en het verbeteren van de isolatie.
Traditionele boilers hebben warmtebruggen, bijvoorbeeld waar koppelingen zitten, die warmte van binnen naar buiten geleiden. Bij deze warmtebruggen loopt warmte weg. De NEStore heeft deze warmtebruggen geminimaliseerd, volledig geïntegreerd en verplaatst naar de onderkant van het apparaat. Dit resulteert in bijna onmeetbaar warmteverlies.
Warmteverlies: 30 procent traditionele boiler versus 1 procent bij NEStore
De opslag is tot maximaal 110 graden Celsius en het koelt dus nauwelijks af. Zo presteert de NEStore zo’n dertig keer beter dan een traditionele elektrische boiler die water opwarmt tot 60 graden Celsius en die binnen een dag zo’n 30 procent warmte verliest. De NEStore verliest maar 1 procent. Omgerekend kun je met een 200 litervat bij een traditionele boiler ongeveer een kwartier douchen en met de NEStore zit je op bijna anderhalf uur.
De NEStore warmt het water op met duurzame energie. Je kunt optimaal gebruik maken van je zonnepanelen en dynamische energiecontract. In de toekomst kun je er zelfs je warmtepomp mee laten draaien.
Ideaal met zonnepanelen of dynamisch energiecontract
Energieopslag biedt flexibiliteit, dus je kunt wachten tot het moment dat je goedkope energie hebt om hem te verwarmen en je gebruikt het warme water dan op een later moment. Hij kijkt via de software of bijvoorbeeld de zonnepanelen energie hebben geproduceerd die de woning niet zelf nodig heeft. Maar hij kan ook communiceren met dynamische stroomtarieven, waardoor hij bijdraagt aan een stabiel elektriciteitsnet.
Een ander voordeel van de NEStore is dat de buitenkant koel blijft. Door de gebruikte techniek heb je ook geen legionella- en kalkproblematiek. De technologie is zeer goed toepasbaar bij alle gebouwen waar warm water nodig is. Dat is dus eigenlijk overal, maar denk vooral ook aan sportverenigingen en zorginstellingen. Hij is bij uitstek geschikt en snel terugverdiend in gebouwen waar veel gedoucht wordt. Bodiš: “Veel van onze huidige klanten zijn mensen met veel zonnepanelen die behoefte hebben aan opslag.”
Wat de installateur moet weten
De NEStore is beschikbaar in twee maten, een 20 kilowattuur-variant en een grotere 30 kilowattuur-versie. Hij wordt gemaakt bij een Duitse partner en de assemblage wordt gedaan in Delft. De installateur moet verder weten dat het apparaat onderhoudsarm is, hij communiceert via de slimme meter en dat maakt het meer een IT-device dan alleen een boiler.
Hij is bijzonder eenvoudig te installeren. Eerst sluit de installateur de onderste box aan met twee leidingen die gekoppeld zijn met de woning. Dan plaatst hij het vat en koppelt die met de box, hij maakt via internet een koppeling, hij vult het vat met water en douchen of verwarmen maar.