Gasprijzen op laagste niveau in zeventien maanden, maar wat gaat China doen?

10.02.2023 Jan de Wit

Gasprijzen op laagste niveau in zeventien maanden, maar wat gaat China doen?

Door de goed gevulde gasvoorraden en de zachte winter zijn de gasprijzen fors gedaald de afgelopen maanden, maar deze zijn nog altijd drie keer hoger dan voor 2021. De vooruitzichten voor de komende winter zijn eveneens gunstig met sterk gedaalde langetermijncontracten, maar hoe lang deze situatie blijft bestaan hangt volledig af van de Chinese economie stelt Hans van Cleef, hoofd van Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de Marktupdate Olie & Gas.

Op het Nederlandse gashandelsplatform Title Transfer Facility liggen de prijzen van maandcontracten rond de 55 euro per megawattuur, het laagste punt in 17 maanden. Jaarcontracten voor 2024 kosten nu zo’n 63 euro per megawattuur. Hoewel dit fors lager is dan anderhalf jaar geleden, kost gas nog altijd drie keer meer dan voor de zomer van 2021. Interessante vraag is daarom wat het ‘nieuwe normaal’ gaat worden nu energie-experts waarschuwen voor blijvend hogere energieprijzen.

Belangrijke factor voor de huidige prijzen is de Europese vulgraad. Gemiddeld is deze in Europa zo’n 69 procent, wat bijzonder hoog is voor deze tijd van het jaar. Hierdoor wordt de opgave om de voorraden voor de volgende winter ook een stuk minder groot en dalen de langetermijnprijzen. In Nederland is de gasvoorraad voor ongeveer 66 procent gevuld.

Dit is gerealiseerd door aan de ene kant de LNG-importcapaciteit snel op te schalen en aan de andere kant flink hogere prijzen te accepteren. Veel LNG dat eigenlijk voor Azië was bedoeld is opgekocht door Europese landen en handelaren. De Europese lidstaten hadden namelijk een verplichte minimale vulgraad van 80 procent ingesteld, waardoor het signaal naar de markt was dat er ongeacht de prijs gas zou worden gekocht.

Mede hierdoor steeg de LNG-import tot 18 miljard kubieke meter in december en 16,5 miljard kubieke meter in januari. 13 procent hiervan komt nog altijd uit Rusland omdat LNG niet onder de sanctiepakketten valt.

2024
“Het is goed om te beseffen dat het totale mondiale LNG-aanbod niet of nauwelijks stijgt in de komende jaren”, aldus Van Cleef. Wat inhoudt dat iedereen die geen langjarige relatie kan aangaan met een importeur, uit kan gaan van hogere, meer volatiele prijzen.

Hoe dat er uit gaat zien blijft voorlopig onduidelijk omdat de belangrijkste factor nog onduidelijk is. De Chinese economie heeft de afgelopen jaren namelijk met de rem erop gedraaid door COVID19-maatregelen, zoals de lockdowns, en de recente plotse opening die tot een forse uitbraak leidde en het Chinese nieuwjaar dat traditiegetrouw tot minder economisch activiteit leidt.

Nu dat allemaal achter de rug lijkt, is de verwachting dat de Chinese economie flink zal aantrekken en de vraag naar energie daarmee ook. Volgens de marktupdate van Publieke Zaken zal dit vermoedelijk in de loop van het tweede kwartaal zichtbaar worden.

Met een stijgende vraag en een gelijkblijvend aanbod ontstaat er een kans op fysieke tekorten. In 2022 leidde dit al tot flinke prijsstijgingen, dat lijkt nu ook zeker niet uit te sluiten.