Gasstrategieën overheid en bedrijfsleven beginnen uit elkaar te lopen

03.11.2023 Jan de Wit

Gasstrategieën overheid en bedrijfsleven beginnen uit elkaar te lopen

De geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor onzekerheid voor toekomstige leveringen, mede daardoor – en het koudere weer – zitten de gasprijzen in een lichte opwaartse prijstrend, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas vast. Deze wordt gedempt door de hoge gasvoorraden. Op de lange termijn verschillen overheid en bedrijfsleven voorlopig nog van strategie.

De marktprijzen van energie worden door vele factoren bepaald. Het aandeel hernieuwbare energie hierin wordt ook steeds dominanter. Daarnaast is toenemende beweeglijkheid van energieprijzen van invloed op investeringen in hernieuwbare energie. Warmte365 werkt daarom samen met Publieke Zaken om dit scherper te monitoren.

De afgelopen weken is de gasprijs weer langzaam gaan stijgen door risico’s voor de komende winter. Ook al is de vulgraad in Nederland sinds vandaag 99,8 procent, zo meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gasvraag begint wereldwijd door het koude weer aan te trekken. In andere jaren steeg de gasprijs in oktober en november ook 50 tot 100 procent. Daarnaast zorgt onrust in het Midden-Oosten geleid voor onzekerheid over gas leveringen.

Waar de overheid zich vooral concentreert op deze winter en het afbouwen van gas in de energiemix, kijkt het grote bedrijfsleven met name naar de lange termijn. “De afgelopen weken zijn er diverse lange termijncontracten afgesloten met partijen in Qatar en de Verenigde Staten. Bedrijven als TotalEnergies en Shell in de afgelopen weken contracten afgesloten met Qatar voor de gasleveringen met een looptijd van 27 jaar”, ziet Van Cleef.

“Het contract tussen QatarEnergy en Shell zal ervoor zorgen dat er vanaf 2026 27 jaar lang 3,5 miljoen ton LNG geleverd wordt in de Gate-terminal in de Rotterdamse haven. Het Franse TotalEnergies heeft een vergelijkbare deal gesloten met dezelfde duur, hoeveelheid en herkomst. De Russische boycot en het stoppen van de Groningse gaswinning maken daarom deze contracten extra belangrijk voor de leveringszekerheid.”

Hoe meer lange termijncontracten er worden afgesloten hoe minder gas er overblijft op de spotmarkt. Dat betekent niet alleen een kleiner toekomstig aanbod vanwege de verwachte fossiele afbouw, maar ook een grilliger aanbod.

“Het is daarom lastig te begrijpen dat het willen zorgen voor leveringszekerheid direct gekoppeld blijft worden aan klimaatbeleid”, vindt Van Cleef. “Leveringszekerheid betreft het managen van het aanbodrisico, terwijl klimaatbeleid vooral impact gaat hebben als de focus ligt op het opbouwen van alternatieven voor het aanbod in combinatie met vraagvermindering.”