Gemor over aanleg nieuwe warmtenetten

30.11.2023 Simone Tresoor

Gemor over aanleg nieuwe warmtenetten

70 procent van Leiden zou geen baat hebben bij de geplande pijpleiding van WarmtelinQ, beweert burgerinitiatief Tegengas volgens lokale media Sleutelstad. De pijpleiding gaat restwarmte van de Rotterdamse industrie naar de stad brengen. Naast het tracé Vlaardingen-Den Haag is ook een traject van Rijswijk naar Leiden in voorbereiding. Maar ook in de rest van het land klinkt gemor. En dan vooral over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte van demissionair minister Jetten.

Volgens het bewonersinitiatief betreft het in Leiden een verouderde technologie waarvan de CO2-uitstoot twee tot drie maal hoger is dan die van de huidige stadsverwarming in de stad. Dit beweren  Burgerinitiatief Tegengas Merenwijk en Wijkvereniging Houtkwartier naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten die WarmtelinQ, onderdeel van de Gasunie, deze maand in Leiden organiseerde.

Moderne oplossing voor warmte, koeling, elektricitent en opslag
De bewonersinitiatieven vinden dat de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Leiden met WarmtelinQ/Gasunie heeft getekend, ingaat tegen een eerder besluit om bij de energietransitie geen onomkeerbare verplichtingen aan te gaan.

“Daarmee worden innovatie en toepassing van moderne energiesystemen voor tientallen jaren geblokkeerd. Bovendien is de keuzevrijheid van de burgers in het geding. Voor een moderne energietransitie is een samenhangende oplossing nodig voor warmte, koeling, elektriciteit en opslag van warmte en elektriciteit”, aldus Cent van Vliet van Tegengas.

‘Overheid zit vast in web van commerciële belangen’
De initiatieven deden in mei een oproep aan inmiddels demissionair minister Rob Jetten om de investeringen in de restwarmtepijp te stoppen. Van Vliet meent dat de overheid, die honderden miljoenen in de pijpleiding steekt, helaas niet meer terug kan omdat zij vast zit in een web van commerciële belangen en vertrouwelijke afspraken. “Het belastinggeld zou veel beter gebruikt kunnen worden om de energietransitie voor heel Leiden in goede banen te leiden, en niet van slechts dertig procent van de stad.”

Warmtebedrijven moeten voor meer dan 50 procent in handen zijn van overheden
Ook RTL-nieuws bericht dat er veel weerstand is tegen het wetvoorstel van minister Jetten. In het voorstel staat dat er in de komende jaren zo'n 2,6 miljoen extra aansluitingen moeten komen op collectieve warmtesystemen.

In het gepresenteerde wetsvoorstel staat nog steeds dat toekomstige warmtebedrijven voor meer dan 50 procent in handen moeten zijn van (lokale) overheden. En dat energiebedrijven na een overgangsperiode hun eigendom aan de overheid moeten overdragen. Om die reden stopten Eneco en Vattenfall al met hun investeringen in warmtenetten omdat dit een financieel risico is.

Overheden ontbreekt de kennis
Ook Energie-Nederland, de branchevereniging voor energiebedrijven, waarschuwt dat door dit wetsvoorstel de groei van warmtenetten jaren vertraging oploopt. Daarbij hebben gemeenten, provincies en de overheid niet voldoende mensen en financiële middelen om het werk over te nemen, waarschuwt de branchevereniging. Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State en er zal daarna nog over worden gestemd in de Tweede Kamer.