Grootste zonnewarmtecentrale van Duitsland wordt gebouwd in Leipzig

02.04.2024 Sjoerd Rispens

Grootste zonnewarmtecentrale van Duitsland wordt gebouwd in Leipzig
©Stefaan Van Hul | Indaver

In het uiterste westen van de stad Leizpig is het bedrijf Leipziger Stadtwerke begonnen met de bouw van de grootste zonnewarmtecentrale van het land. Het bedrijf Ritter X Solar is ook bij het project betrokken. Zij leveren de zonnecollectoren. 

De centrale gaat een bijdrage leveren aan het aandeel hernieuwbare energie van het stadsverwarmingssysteem. In de zomer levert de centrale tot zo’n 20 procent van de warmtevraag en over het hele jaar genomen ligt dat getal op 2 procent. Volgens Maik Piehler, directeur van Leipziger Stadtwerke, moet de centrale in 2025 klaar zijn om een jaar later operationeel te zijn. Het bedrijf investeert 40 miljoen euro in dit project, zestien daarvan wordt gefinancierd.

Ritter XL Solar is zeer enthousiast over het project. Directeur Matthias Johler spreekt van ‘een nieuwe dimensie’. Een algoritme zal het systeem van de centrale gaan besturen. Paul Gaspar, projectleider, legt uit: ‘’De technologie meet de zonnestraling in het collectorveld en regelt de stroomsnelheid van het water dat in de collectoren wordt opgewarmd. Hoe meer zon er schijnt, hoe langzamer het water stroomt om op te warmen. De vacuümcollector werkt als een soort thermofles. Warm van binnen, koud van buiten.’’