Helemaal van het gas af: wat levert het nu echt op?
19.02.2025 Koen Kuijper Energie expert bij Energievergelijk.nl

De energietarieven blijven hoog en met de gasprijs die inmiddels boven de 1,45 euro per kubieke meter uitkomt, vraag ik me steeds vaker af: is het niet verstandiger om volledig van het gas af te gaan?
Het is lang niet voor iedereen weggelegd, maar als je een relatief nieuwe woning hebt, zijn de kosten van gasloos wonen te overzien. Goede isolatie en een volledig elektrische warmtepomp zijn hierin de sleutelwoorden. Zonnepanelen? Een handige bonus.
Maar wat levert het op als je besluit om volledig van het gas af te gaan?
Minder belasting betalen
Wat vaak wordt vergeten, is dat een aanzienlijk deel van de energierekening uit belastingen bestaat. In 2025 betaalt een gemiddeld huishouden met een verbruik van 2.479 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1.169 kuub (m3) gas zo’n 32,8 procent belasting, wat neerkomt op 853 euro per jaar, blijkt uit een berekening van Energievergelijk.nl.
Maar hier komt het interessante: stroom wordt veel minder zwaar belast dan gas. Wie volledig van het gas afstapt en met zonnepanelen bijvoorbeeld netto 5.000 kWh elektriciteit per jaar gebruikt, betaalt nog maar 16,1 procent belasting, wat neerkomt op slechts 214 euro per jaar. Dat is een verschil van ruim 600 euro ten opzichte van een huishouden dat nog gas verbruikt.
En dan heb ik het alleen nog over belastingen, want met een jaarlijks verbruik van 5.000 kWh valt de energierekening pakweg de helft lager dan bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik.
Geen netbeheerkosten en vastrecht voor gas
Een ander groot voordeel van het volledig overstappen op elektriciteit is dat de vaste kosten voor gas verdwijnen. De gasaansluiting kan namelijk worden verzegeld of weggehaald, waar je gelukkig sinds kort niet zelf meer voor hoeft te betalen.
Het ontbreken van de gasaansluiting betekent automatisch dat er geen netbeheerkosten en vastrecht voor gas betaald hoeven te worden, wat al snel neerkomt op enkele honderden euro’s per jaar. De precieze besparing hangt af van je leverancier en netbeheerder, maar je komt al snel uit op zo’n 350 euro per jaar. Mooi meegenomen.
Kosten
Duidelijk is dat volledig gasloos wonen financiële voordelen heeft: de energierekening daalt, de belastingdruk neemt af en de onzekerheid van stijgende gastarieven verdwijnt.
Maar dan de kosten. Tja, die zijn hoog. Erg hoog. Zelfs met subsidies kan het zomaar gaan om een investering van 30.000 tot 40.000 euro. Voor woningen met beperkte isolatie lopen de kosten nog verder op.
De investering verdien je dus niet zomaar terug. Hoe snel dat gaat, hangt af van hoe energieprijzen zich ontwikkelen. Schattingen lopen sterk uiteen: 15 tot 20 jaar is niet ongebruikelijk. Dat kan natuurlijk sneller als je minder hoeft te investeren.
Naast de financiële besparingen levert aardgasvrij wonen ook andere dingen op:
- Het comfort in je woning neemt toe door betere isolatie en vloerverwarming.
- Je bent minder afhankelijk van schommelende gasprijzen
- Er is geen risico op gaslekkages of koolmonoxidevergiftiging
- Milieuorganisaties zoals Greenpeace zullen trots op je zijn.
Nederland heeft samen met de rest van de EU afgesproken om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Koken op gas moet vanaf dat moment verbannen zijn. Dat is al over 25 jaar. Met een gasloze woning loop je dus voor op toekomstige regels.
Dynamisch contract
Tegenwoordig kun je de investering in een gasloze woning nog wat sneller terugverdienen. Met een dynamisch energiecontract krijg je namelijk meer mogelijkheden om te besparen op je stroomkosten.
Bij een dynamisch contract kan de stroomprijs gedurende de dag sterk verschillen, afhankelijk van vraag en aanbod. Door je warmtepomp, elektrische boiler, airco, droger en wasmachine te laten draaien in de uren dat stroom het goedkoopst is, kun je fors besparen.
Op zonnige of winderige dagen en in de nacht zijn de prijzen vaak het laagst – en soms zelfs negatief, wat betekent dat je betaald krijgt om stroom af te nemen.