HyStock onderzoekt microbiologische reacties van waterstofopslag

24.11.2022 Jan de Wit

HyStock onderzoekt microbiologische reacties van waterstofopslag
©HyStock | Esther Vermolen

Het demonstratieproject waterstofopslag A8, vernoemd naar het boorgat A8 van HyStock, startte in 2021 om aan te tonen dat waterstofopslag in zoutcavernes veilig is. Zo worden microbiologische reacties in een zout- en waterstofomgeving onderzocht. De bio-samplers zijn na ruim zes maanden uit het boorgat gehaald voor onderzoek.

Om eventuele risico’s en de effecten op het milieu, technieken en materialen te onderzoeken is het demonstratieproject waterstofopslag A8 gestart. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling om groene waterstof te kunnen opslaan in zoutcavernes, maar omdat dit nog nooit gedaan is, is uitgebreid onderzoek noodzakelijk. Hiervoor werkt HyStock samen met de NAM en Wageningen University & Research.

Lees ook: Welke opslagmogelijkheden biedt de ondergrond voor groene waterstof?

Een van de belangrijkste zaken is het goed afsluiten van het boorgat. Waterstof is namelijk het kleinste element op aarde en kan daardoor makkelijk ontsnappen. Maar ook de effecten op het milieu zijn van groot belang, zeker ook voor het draagvlak van deze techniek.

Het boorgat A8 wordt in 2021 en 2022 zo veel mogelijk gebruikt om te meten en controles uit te voeren. Wanneer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen overtuigd zijn dat waterstofopslag in zoutcavernes veilig kan, gaat HyStock grootschalige waterstofopslag ontwikkeling. Hiervoor hebben ze nu al de zogeheten caverne A5 op het oog om eind 2026 in gebruik te nemen. Van boorgat A8 wordt pas in een later stadium een caverne gemaakt.