Import van groene waterstof kan veel betekenen voor energietransitie

05.12.2024 Sjoerd Rispens

Import van groene waterstof kan veel betekenen voor energietransitie
©Nationaal Programma Waterstof

Het importeren van groene waterstof via de haven van Amsterdam kan een waardevolle aanvulling zijn in het verduurzamen van sectoren als de luchtvaart, industrie en transport. Dit blijkt uit een casestudie, die is uitgevoerd door Invest-NL, Ecolog, Tata Steel en Port of Amsterdam.

Hoewel import in de eerste jaren hogere kosten dan opbrengsten heeft, kan het op lange termijn financieel rendabel zijn als er gerichte financiële instrumenten en beleidsmaatregelen worden toegepast.

Import van waterstof uit regio’s waar hernieuwbare energie in overvloed aanwezig is en tegen lagere kosten wordt geproduceerd, zoals Oman, Spanje en Brazilië, biedt een betaalbare en schaalbare aanvulling op de binnenlandse productie. Het onderzoek toont aan dat er in de eerste elf jaar wel een kloof van 2,4 miljard is op het gebied van financiën, maar op de langere termijn zien de onderzoekers een rendement van 2 miljard euro.

Dit gat moet worden opgevangen door de overheid, volgens de onderzoekers. Zij kunnen dit doen door aanpassingen in wet- en regelgeving zekerheid te bieden aan investeerders en het versnellen van de ontwikkeling van een stabiele markt.