Inventum opent nieuwe fabriek voor 80.000 extra warmtepompen per jaar

07.12.2023 Jan de Wit

Inventum opent nieuwe fabriek voor 80.000 extra warmtepompen per jaar

Boiler- en warmtepompfabrikant Inventum Technologies heeft vandaag een nieuwe productiefaciliteit voor ventilatiewarmtepompen geopend in Houten. De fabriek biedt een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar en trainingsfaciliteiten om installateurs op te leiden.

De vraag naar warmtepompen zal naar alle waarschijnlijkheid flink oplopen in de komende jaren, onder andere door de hybride warmtepompnorm die per 2026 ingaat. Om hierop in te springen breidt Inventum zijn productiecapaciteit voor ventilatiewarmtepompen uit. In de eerste fabriek blijft Inventum boilers produceren, in de nieuwe fabriek zullen 80.000 warmtepompen worden gemaakt en zullen technici worden opgeleid tot ventilatiewarmtepompinstallateur.

“Met de nieuwe productielocatie zetten we een volgende stap in onze bijdrage aan de energietransitie in Nederland”, aldus Jorn van Strien, COO van Inventum Technologies. “Door onze boilers en ventilatiewarmtepompen op Nederlandse bodem te blijven produceren en veruit de meeste componenten uit Nederland en ons omringende landen te betrekken, beperken we ook onze eigen CO2-voetafdruk zoveel mogelijk. Bovendien bieden we hiermee leveringszekerheid, omdat we minder afhankelijk zijn van toeleveringsketens in bijvoorbeeld Azië.” 

Inventum ontwikkelt en produceert al sinds 1989 ventilatiewarmtepompen. “Geluid is een belangrijk issue bij standaard luchtwarmtepompen”, vertelt Richard Vermeeren, new business manager bij Inventum Technologies. “Omdat onze systemen volledig binnenshuis worden geplaatst, gaan er bovendien geen koudemiddelleidingen door de gevel. Voor het plaatsen van de warmtepomp is daarom geen F-gassencertificaat nodig.”