Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

30.04.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ioniserende luchtreiniging de verspreiding van Covid-19 flink kan reduceren. Het werkt zelfs zo goed dat het gebruik van de luchtreiniging een aanvulling zou kunnen zijn op de maatregelen, menen onderzoekers.

In 2015 werd het effect van ioniserende luchtreiniging getest op het griepvirus dat toen het meest voorkwam. De infectiviteit (red. kans over overdracht via lucht) werd met 97% gereduceerd door de luchtreiniging.

Neutraliseren
Ionen zijn bijna onzichtbare deeltjes die overal om ons heen in de lucht zweven. Een ioniserende luchtreiniger schiet negatief geladen ionen de lucht in om de lading van positief geladen ionen te veranderen. Ze verzwaren bijvoorbeeld stofjes zodat deze op de grond vallen, in plaats van dat we ze inademen.

Europees onderzoeksinstituut IrsiCaixa uit Barcelona laat zien dat de techniek ook Covid-virussen in druppeltjes neutraliseert. Het virus kan zich na neutralisatie niet hechten aan cellen waardoor er niemand geïnfecteerd kan worden.

Virus aangevallen
De test werd uitgevoerd door druppels met verschillende concentraties van het virus aan te brengen op oppervlaktes, waarna ze een half uur bloot werden gesteld aan een ioniserende luchtreiniger. Het virus bleek continu te worden aangevallen in zowel de lucht als op oppervlaktes waardoor het risico op infectie minimaal bleef.

De laatste maanden heeft er wereldwijd veel onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijke effecten van luchtreinigende systemen op het coronavirus. Zo toonde een Amerikaans onderzoek onlangs aan dat een combinatie van het dragen van een mondkapje en goede ventilatie meer effect heeft dan afstand houden.

ioniserendeioniserendluchtreinigingluchtkwaliteitLUBI Wall SOLAR-luchtsysteemluchtbinnenklimaatviruscoronaviruscovid

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: “Een norm is geen wet”

22 juni 2021
19:00 - 20:00
online

Energie Consult Holland en knvvk & young cool

Lees verder

Webinar: Een preview op de Masterclass Warmtepompen voor de industrie

23 juni 2021
16:00 - 17:00
online

Werkgroep KANS / St. Post-HBO Koudetechniek / KWA Bedrijfsadviseurs

Lees verder

Webinar: Minicollege Transkritische CO2 systemen

24 juni 2021
11:00 - 12:00

Post-HBO Koudetechnie

Lees verder

Webinar: Later word ik: koelmonteur

25 juni 2021
9:30 - 10:30
online

NVKL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu