Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

30.04.2021 Joyce Beuken

Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ioniserende luchtreiniging de verspreiding van Covid-19 flink kan reduceren. Het werkt zelfs zo goed dat het gebruik van de luchtreiniging een aanvulling zou kunnen zijn op de maatregelen, menen onderzoekers.

In 2015 werd het effect van ioniserende luchtreiniging getest op het griepvirus dat toen het meest voorkwam. De infectiviteit (red. kans over overdracht via lucht) werd met 97% gereduceerd door de luchtreiniging.

Neutraliseren
Ionen zijn bijna onzichtbare deeltjes die overal om ons heen in de lucht zweven. Een ioniserende luchtreiniger schiet negatief geladen ionen de lucht in om de lading van positief geladen ionen te veranderen. Ze verzwaren bijvoorbeeld stofjes zodat deze op de grond vallen, in plaats van dat we ze inademen.

Europees onderzoeksinstituut IrsiCaixa uit Barcelona laat zien dat de techniek ook Covid-virussen in druppeltjes neutraliseert. Het virus kan zich na neutralisatie niet hechten aan cellen waardoor er niemand geïnfecteerd kan worden.

Virus aangevallen
De test werd uitgevoerd door druppels met verschillende concentraties van het virus aan te brengen op oppervlaktes, waarna ze een half uur bloot werden gesteld aan een ioniserende luchtreiniger. Het virus bleek continu te worden aangevallen in zowel de lucht als op oppervlaktes waardoor het risico op infectie minimaal bleef.

De laatste maanden heeft er wereldwijd veel onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijke effecten van luchtreinigende systemen op het coronavirus. Zo toonde een Amerikaans onderzoek onlangs aan dat een combinatie van het dragen van een mondkapje en goede ventilatie meer effect heeft dan afstand houden.