Isoleren met multifunctionele coatings levert forse energiereductie op

05.07.2021 Jan de Wit

Isoleren met multifunctionele coatings levert forse energiereductie op

Transparante isolerende infrarood werende glasfolies. Zijn dat niet gewoon een soort Warmte Koude Opslag-folies? “In principe eigenlijk wel ja”, lacht Eugène Veerkamp, business developer bij Brightlands Materials Center (BMC). “De radiatorwarmte willen we vasthouden en de inval van infrarode zonnewarmte buitenhouden. Maar het is wel meer een regulerend systeem dan een opslagsysteem.”

Op de Brightlands Chemelot Campus werken BMC en Kriya Materials samen binnen het BRIMM-project om de isolatiematerialen en –methoden van morgen te ontwikkelen. Het BRIMM-project is opgezet om de woningbouw te verduurzamen, zodat uiteindelijk in 2050 heel Nederland aardgasvrij kan wonen.

Eerder schreven we al over aerogel, het hoogwaardige isolatiemateriaal waar Aerobel en de Takkenkamp Groep aan werken. Nu zijn de Transparante isolerende infrarood werende retrofit folies voor ramen van BMC en Kriya Materials aan de beurt.

Industriële partners
“BMC is een joint innovation centre van TNO en de provincie Limburg, zoals TNO door het hele land samenwerkingen opzet”, legt Veerkamp uit. “De provincie Limburg heeft de vraag bij het BRIMM-project neergelegd om met materialen en methoden te komen om de woningbouw versneld te verduurzamen.”

Doordat het project een Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie-project is, heeft het daarnaast een landelijke impact op het CO2-vrij maken van de gebouwde omgeving.

Roel Huis in ’t Veld, CEO van Kriya Materials, vult Veerkamp aan. “BMC is ooit begonnen in hetzelfde gebouw als wij. We spreken als het ware dezelfde taal, waardoor er een mooie kennisoverdracht ontstaat.

“We ontwikkelen en produceren multifunctionele coatings voor folies die op ramen kunnen worden aangebracht. Deze folies moeten de langgolvige warmte van bijvoorbeeld radiators binnenhouden en de infrarode straling van de zon weren, zonder dat de zichtbare lichtinval verloren gaat. BMC doet met name een deel van de onderzoeks- en de testfase, wij doen naast ontwikkeling en onderzoek ook  de productie en brengen het in de praktijk via onze folie producerende klanten.”

Van labkennis naar woningbouw, zo werken de partijen samen. “De Campus is hiervoor de ideale plek en door dicht bij elkaar te zitten werken we sneller door kennisoverdracht, ook richting het resultaat”, aldus Veerkamp. “Als onderzoeksorganisatie werken we samen met industriële partners, zoals Kriya Materials, om de productie van de coatings en folies te ontwikkelen.”

Energy conservation
Kriya Materials ontwikkelt en produceert verschillende type coatings met diverse eigenschappen die op folies worden aangebracht. “Op basis van klantwensen ontwikkelen we een receptuur voor de gewenste coating. Kras-, stof- of graffiti werend, noem het maar. Voor de folies in de woningbouw werken we aan energy conservation coatings, daarmee denken we namelijk dat een halve gigaton CO2-uitstoot bespaard kan worden”, stelt Huis in ’t Veld. “Op 37 gigaton CO2-uitstoot per jaar.”

Tien procent van alle elektrische energie wereldwijd gaat namelijk naar airconditioning en wanneer daar niets aan gedaan wordt, lijkt dat de komende dertig jaar te verdrievoudigen. Terwijl het verwarmen van de woning ook de nodige energie vraagt. Veerkamp: “Minder emissie door vasthouden en buitenhouden van warmte op de juiste momenten.”

Het infrarood werende gedeelte van de coating blijkt al buitengewoon goed te werken, vertelt Huis in ’t Veld. “Samen met BMC hebben we de impact op een gebouw op diverse locaties gemeten met een klimaatmodel, rekening houdend met alle denkbare relevante variabelen.

“Daarbij hebben we aangetoond een energiereductie van 50 procent te kunnen realiseren in bijvoorbeeld Singapore. Maar we hebben dit ook op veel ander plaatsen gedaan zoals Abu Dhabi, Miami en Madrid en overal was de uitkomst dat behoorlijke besparingen te realiseren zijn.”

Vertrouwen
Van de ongeveer 7.300.000 woningen in Nederland bezit ongeveer 14,1 procent nog enkelglas, wat neerkomt op 1.029.300 woningen. Een gemiddelde woning beschikt over 20 vierkante meter aan ramen, zo meldt Glas.nl. “We willen ook kunnen na-isoleren zonder dat het raam eruit hoeft, zonder overlast de woningen verduurzamen”, aldus Veerkamp.

“Binnen het BRIMM-project is de grootste uitdaging om folie te creëren met alle functionaliteiten, die goedkoper is dan andere raamisolatie. HR++-glas is nog beter, maar brengt hoge kosten en overlast met zich mee door het vervangen. Andere folies kunnen niet alle functionaliteiten bieden en zijn toch duurder. Wij denken met alle functies toch een 50 procent kostenreductie te kunnen realiseren ten opzichte van de bestaande commerciële folies.”

Volgens Huis in ’t Veld zit daar ook de waarde van het BRIMM-project. “De subsidie die we via het project krijgen dekt het risico af. Hoewel we enorm veel potentie zien, zitten we nog wel in de onderzoeksfase. We denken nog twee tot drie jaar ontwikkeling nodig te hebben en minimaal vijf jaar om het grootschalig in de markt te zetten.”

Veerkamp deelt zijn vertrouwen in het project. “We hebben al jaren ervaring met deze technologie, deze mix van functionaliteiten is misschien nieuw, maar de technieken erachter niet. We zijn ervan overtuigd dat dit er gaat komen.”