Kanselier Scholz belooft een vertienvoudiging van geothermische energie in verwarmingsnetwerken
25.08.2023 Carolina Kyllmann

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd het gebruik van geothermische energie in Duitsland sterk uit te breiden. Hij zei dat het zijn doel was om het potentieel van hernieuwbare energie zoveel mogelijk aan te boren en tegen 2030 tien keer zoveel geothermische energie in het verwarmingsnetwerk te voeden als nu.
“Geothermische energie kan de hele energietransitie vooruit helpen”, zei Scholz tijdens een bezoek aan een geothermisch project in de deelstaat Beieren, samen met andere politici, waaronder staatspremier Markus Söder (CSU) en minister van Onderzoek Bettina Stark-Watzinger (FDP). “Het zou een veel belangrijkere rol moeten spelen dan voorheen.”
Het door Scholz bezochte geothermische project maakt gebruik van zogenaamde petrothermische energie uit hete droge rotsen met een systeem dat de aanwezigheid van diep water niet vereist. Als dit lukt, zal het een “revolutie teweegbrengen in de geothermische energie”, zei de Beierse minister van Economie Hubert Aiwanger.
“Nieuwe projecten zoals deze zullen een ideaal innovatielandschap vinden. Als de technologie slaagt, zullen we onze leidende positie verder uitbreiden”, zei hij. Deskundigen, waaronder voorzitters van geothermische verenigingen, blijven echter voorzichtig en waarschuwen voor overdreven hoop, omdat ze zeggen dat het dure project uiterst inefficiënt zou kunnen zijn.
Lees ook: 1.500 terawattuur opwekken met grootschalige warmtepompen? Duitsland zou het kunnen
Geothermische energie zou volgens onderzoekers ongeveer een kwart van de Duitse warmtevraag kunnen dekken en een belangrijke rol kunnen spelen bij het koolstofvrij maken van de warmtenetten van het land.
Lees ook: Duitse regering bereikt compromis over verbod op verwarming op fossiele brandstoffen
Eerder dit jaar leidde een wetsontwerp dat eigenlijk een verbod op de installatie van nieuwe ketels op fossiele brandstoffen voorschreef, in een poging de uitstoot van de verwarmingssector terug te dringen, tot een fel debat over kosten en technologieën. Na veel publieke reacties heeft de regering de wet feitelijk afgezwakt, die nog door het parlement moet worden aangenomen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.