Duitse regering bereikt compromis over verbod op verwarming op fossiele brandstoffen
16.06.2023 Jessica Bateman

De Duitse regering heeft een compromis bereikt over de verschuiving naar duurzame verwarming door een verbod op de installatie van nieuwe verwarmingssystemen op fossiele brandstof uit te stellen. Een akkoord werd mogelijk door een aantal concessies van de sociaaldemocraten (SPD), de groenen (Die Grünen) en de liberalen (FDP).
Volgens een rapport in Table.Media zal de wet ook de verplichting voor gemeenten om klimaatvriendelijke warmtenetten aan te leggen met meerdere jaren uitstellen. Het grootste deel van de wet zal vanaf januari 2024 alleen nog van toepassing zijn op nieuwe gebouwen en op gebouwen in nieuwbouwgebieden. In de eerdere controversiële overeenkomst had de regering een algemeen verbod voorgesteld op de installatie van nieuwe verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen vanaf begin volgend jaar.
Lees ook: Waar Nederland meer een techniek promoot, zet Duitsland vooral in op uitstootreductie
Met het compromis kunnen in bestaande gebouwen en nieuwbouw buiten ontwikkelingsgebieden nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen worden geïnstalleerd totdat de gemeente een klimaatneutraal stadsverwarmingsplan heeft opgeleverd stelt het compromis. Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, vond het onderhandelingsresultaat "goed", eraan toevoegend dat hij blij was dat de regering de wet volgens plan voor het zomerreces wilde aannemen.
Ook branchevereniging BDEW voor energie en water is ingenomen met de plannen. Milieu-ngo Deutsche Umwelthilfe beschreef het echter als "een dieptepunt voor het klimaatbeleid". Na een maandenlang debat kwam de coalitie aanvankelijk in april overeen om verschillende technologieën, langere overgangsperioden en meer nalevingsopties toe te staan om de wet "nog consumentvriendelijker" te maken.
Duitsland heeft de decarbonisatie van zijn bouwsector jarenlang verwaarloosd – die direct verantwoordelijk is voor ongeveer 15 procent van de totale CO2-uitstoot van het land. Het wetsontwerp voor een geleidelijke afschaffing van ketels op fossiele brandstoffen veroorzaakte een fel debat, waarbij critici beweerden dat de investeringskosten voor klimaatvriendelijke oplossingen zoals warmtepompen huiseigenaren of huurders te zwaar zullen belasten.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.