LNG-terminal Eemshaven ‘uitverkocht’

05.08.2022 Jan de Wit

LNG-terminal Eemshaven ‘uitverkocht’
©Gasunie

Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft ook de laatste 1 miljard kubieke meter (bcm) aardgascapaciteit in de LNG-terminal in de Eemshaven verkocht. Na eerdere contracten met het Tsjechische ČEZ en Shell Western LNG heeft ENGIE SA de resterende capaciteit gekocht. Er hoeft hierdoor geen aanspraak gemaakt te worden op garantstelling vanuit het kabinet.

Na de Russische inval in Oekraïne kondigde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan dat het kabinet zou kijken naar een zo snel mogelijke onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Met Gasunie keek Jetten naar het verhogen van de importcapaciteit voor LNG (liquefied natural gas) op korte termijn.

Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de LNG-terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG. De verwachting is dat de twee drijvende FRSU’s (Floating Storage and Regasification Units) begin september in de Eemshaven arriveren. Als Gasunie onvoldoende afnemers had kunnen vinden stond het kabinet met 160 miljoen euro garant.

Marc Pannier, lid van het directiecomité van ENGIE: "Deze nieuwe capaciteiten maken deel uit van de strategie van ENGIE om de bevoorrading van onze klanten veilig te stellen en de energie-onafhankelijkheid in Europa te ondersteunen."

De drijvende terminal zal in de komende vijf jaar in de Eemshaven vloeibaar aardgas omzetten in gasvormig aardgas waarna het in het landelijke aardgasnetwerk kan worden ingevoerd. In totaal kan zo 8 miljard kubieke meter aardgas (8 bcm) extra naar Nederland gebracht worden.

“In een periode van slechts drie maanden is de drijvende LNG-terminal nu volledig uitverkocht. In de komende weken gaat alle aandacht uit naar het technisch gereedmaken van de locatie waar de drijvende terminal komt te liggen”, aldus Ulco Vermeulen, lid van de raad van bestuur van Gasunie. De eerste levering van LNG via de terminal vindt naar verwachting al medio september plaats.