‘Met het climate frame hoef je nooit meer terug om fouten te herstellen’

06.06.2024 Sjoerd Rispens

‘Met het climate frame hoef je nooit meer terug om fouten te herstellen’
©Kolsters Installatietechniek

Het installeren van een warmtepomp neemt de nodige tijd in beslag. Dat moet toch sneller kunnen, dachten de mensen van Kolsters Installatietechniek. Het resultaat van lang experimenteren is het climate frame, dat de installatie makkelijker maakt en vooral de nodige tijd bespaart. Warmte365 spreekt met Duke Kolsters, die het frame samen met zijn broer ontwierp.

“De drang om producten te ontwikkelen waarmee we een verschil maken hebben we altijd al gehad”, vertelt Kolsters over hoe het climate frame tot stand kwam. “Een paar jaar geleden stond onze techniekruimte, niet groter dan een washok van twee bij drie, vol met allerlei materiaal nadat we een verduurzamingsproject hadden afgerond. We keken toen eens rond en dachten: kunnen we hier niet een universele unit van maken?”

“Maar na een jaar experimenteren hadden we geen concreet product en waren we veel tijd en geld kwijt”, gaat Kolsters verder. “Omdat de warmtepomp onze grootste opwekker is, zijn we alles daar op af gaan stemmen. En we gingen materialen testen binnen onze eigen lopende projecten, om kosten te besparen. Na veel doorontwikkelen kwamen we uiteindelijk uit op een bioframe uit waarvan we dachten: dit is interessant.”

Het product, in de uiteindelijke versie een gestandaardiseerd frame, werd aanvankelijk energyhub genoemd, maar die naam bleek te algemeen voor de markt. “Na lang nadenken zijn we op de naam climate frame uitgekomen. We vonden de naam mooi omdat het frame zowel aan het binnen- als het buitenklimaat wat toevoegt.”

Werking
Het climate frame heeft een buffer en opwekgroepen. “De meest eenvoudige versie heeft een gemengde afgiftegroep voor vloerverwarming”, zegt Kolsters. “Het grote voordeel is dat de installatietijd voor de monteur wordt verkort. Ter plekke hoef je alleen nog maar de warmtepomp, de boiler en het afgiftesysteem aan het climate frame te koppelen.”

“Een multikabel zorgt voor de communicatie binnen de warmtepomp”, zegt Kolsters. “Met behulp van een climate frame draait de warmtepomp nog sneller. En je kunt zeker geen fouten maken, tenzij je de tekst die op de unit staat uitgelegd verkeerd leest.” 

“Bijkomend voordeel is dat je minder diepgaande kennis nodig hebt van zaken om een warmtepomp met een climate frame te installeren”, zegt Kolsters. “Het is een soort instapmodel voor de monteur, dat maakt het heel aantrekkelijk. Maar laat het duidelijk zijn dat we absoluut niet aan de vakkundigheid van de monteurs komen, of het beeld creëren dat ze niks kunnen.”

Het frame is inmiddels al meer dan vijftig keer toegepast in de praktijk door de installateurs van Kolsters, binnen hun eigen projecten. “Het is heel positief ontvangen door de monteurs”, zegt Kolsters. “Ze geven aan het fijn te vinden dat ze sneller kunnen beginnen met monteren. Ze hoeven ook niet meer terug om fouten te herstellen. Tot nog toe zijn er alleen maar pluspunten.”

Het climate frame kan in elk type woning worden toegepast, volgens Kolsters. “Maar we hebben in de praktijk al gemerkt dat het frame het best tot haar recht komt bij grotere woningen. Indien er vraag naar is kunnen we het zodanig aanpassen dat het makkelijker toepasbaar wordt in andere woningen.”

Succes
“We hebben enige tijd terug een apart bedrijf opgericht en het octrooi geregeld om een apart merk aan het climate frame te hangen”, zegt Kolsters. “Maar we hebben, door tijdgebrek, het frame nog niet op de markt gebracht en momenteel heeft dat niet onze prioriteit. Ik verwacht dat we richting het einde van het jaar meer stappen hebben gezet.”

“Ik denk zeker dat de warmtetransitie sneller kan gaan met het climate frame”, zegt Kolsters desgevraagd. “Ten eerste omdat je warmtepompen sneller kan installeren, ten tweede omdat ik installateurs nog vaak het advies hoor geven om een cv-ketel te nemen, omdat zo’n ketel nog twintig jaar mee gaat. Dat is natuurlijk vaak niet het juiste advies maar komt meer voort uit de onbekendheid van de installateur met de warmtepomp. Ze denken dat het te moeilijk is. Het climate frame kan hen in laten zien dat dat niet zo is.”

“Het climate frame is voor mij persoonlijk al een geslaagd product”, besluit Kolsters. “We passen het al zo breed mogelijk toe in onze eigen projecten. En het zou nog gaver zijn als installateurs het in heel Nederland toe kunnen passen. En advies om het frame nog beter te maken is altijd welkom.”