Minimaal 2,25 miljard van de SDE++ naar warmteoplossingen

21.02.2023 Jan de Wit

Minimaal 2,25 miljard van de SDE++ naar warmteoplossingen
©Platform Groen Gas

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft de Openstelling SDE++ 2023 gepubliceerd, de SDE++ heeft dit jaar een budget van 8 miljard euro. Belangrijkste wijzigingen voor de warmtesector zijn de toevoeging van de hekjes en lucht-water-warmtepomp als aparte categorie, en de extra ruimte die wordt gecreëerd voor groen gas. Het budget houdt ten slotte rekening met de huidige hoge energie- en CO2-prijzen en is van 6 juni tot en met 6 juli aan te vragen, afhankelijk van de subsidie-intensiteit.

Voor deze SDE++-ronde heeft minister Jetten advies ingewonnen bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De huidige hernieuwbare energiemarkt heeft te maken met hoge energie- en CO2-prijzen en er zijn hekjes toegevoegd om ervoor te zorgen dat ook technieken met een hoge subsidie-intensiteit, die nodig zijn voor de toekomstige energievoorziening en -infrastructuur, in aanmerking komen. Zowel vanuit de Kamer als vanuit de markt was hierop aangedrongen.

Dit heeft tot gevolg dat het budget niet 5, maar 8 miljard euro is en dat al lopende projecten die worden geconfronteerd met hogere kosten een nieuwe SDE++-aanvraag kunnen indienen. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag noemt het verhoogde budget en de hekjes dan ook “nieuwe wind in de zeilen voor de energietransitie”.

Doordat de inkomsten voor veel projecten ook hoger zullen zijn dan begroot kan de minister voor meer projecten garant kan staan, zonder dat ook de volledige 8 miljard euro hoeft worden uitgegeven. Het PBL schat in dat van de 8 miljard euro garantstelling, er uiteindelijk 4,45 miljard euro zal worden uitgegeven.

Fase Subsidie-intensiteit Openstelling
Fase 1

90 euro per vermeden ton CO2

6 juni tot en met 12 juni
Fase 2 180 euro per vermeden ton CO2 12 juni tot en met 19 juni
Fase 3 240 euro per vermeden ton CO2 19 juni tot en met 26 juni
Fase 4 300 euro per vermeden ton CO2 26 juni tot en met 3 juli
Fase 5 400 euro per vermeden ton CO2 3 juli tot en met 6 juli


De openstelling van de SDE++ wordt over vijf fasen (zie tabel) verdeeld, die open worden gesteld afhankelijk van de subsidie-intensiteit. "Ik ben blij dat dat we opnieuw een fors budget hebben om de productie van duurzame energie op te schalen en voor andere projecten om de CO2-uitstoot structureel te verlagen. Bij een volledige aanvraag van het budget kan dit een extra CO2-besparing van 4 megaton opleveren in 2030", aldus minister Jetten.

Hekjes nog altijd onder voorbehoud
In de komende openstellingsronde van de SDE++ zullen er voor het eerst hekjes tussen technieken worden toegevoegd. Tussen de domeinen Lagetemperatuurwarmte, Hogetemperatuurwarmte en Moleculen worden hekjes geplaatst waardoor er per domein minimaal 750 miljoen euro per domein beschikbaar zal zijn.

Een “belangrijke vernieuwing” volgens Van der Gaag. “Dit is een verandering waar de NVDE al enkele jaren voor pleit, om te bevorderen dat we over de hele linie van de energietransitie de doelen kunnen halen. Het is dan ook van groot belang dat die budgetten in lijn zijn met de doelen.”

In deze domeinen wordt de maximale subsidie-intensiteit verhoogd van 300 naar 400 euro per ton vermeden CO2. De minister wil zowel de hekjes als de gehele SDE++ nog dit jaar evalueren, ook is de toepassing van hekjes nog onder voorbehoud van eventuele goedkeuring van de Europese Commissie vanwege de regels rondom staatsteunregels.

Ook laat de minister nog onderzoeken hoe de SDE++ het beste rekening kan houden met maatschappelijke kosten die SDE++-projecten met zich kunnen brengen. Idealiter worden namelijk de totale systeemkosten van bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet meegenomen.

Lucht-water-warmtepomp krijgt eigen categorie
Deze ronde is er een extra categorie toegevoegd: de lucht-water-warmtepomp, waarbij het mogelijk is om een combinatie te maken met een brontechniek zoals geothermie of aquathermie. Over een aparte categorie voor meervoudige warmtepompen gaat minister Jetten nog in gesprek met de sector. Hoewel Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Henri Bontenbal (CDA) hiervoor een motie hebben ingediend, heeft het PBL een aparte categorie afgeraden.

Voor de SDE++ in 2023 zijn ook enkele categorieën afgevallen. Subsidie voor hybride glasovens wordt door de Europese Commissie niet goedgekeurd omdat de CO2-reductie onvoldoende wordt gewaarborgd. Daarnaast was er onvoldoende marktinteresse in wind in meren en groen gas bij bestaande rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Voor ketels op houtpellets voor verwarming van de gebouwde omgeving kan ten slotte ook geen SDE++ worden aangevraagd. Er gold al een eis van een minimale temperatuur van 100 graden Celsius, maar door de categorie helemaal te schrappen komt er meer ruimte vrij voor de hoogwaardige inzet van biogrondstoffen.

Om de productie van groen gas te stimuleren versoepelt minister Jetten de regels voor biogasprojecten. Ontwikkelaars van biogasprojecten met een warmtekrachtkoppeling kunnen nog tijdens de looptijd van hun huidige beschikking overstappen op de productie van groen gas. Dit kan door een aanvraag in te dienen binnen de categorieën voor verlengde levensduur en ombouw naar groen gas.

Daarnaast maakt Jetten het mogelijk om te corrigeren voor de waarde van garanties van oorsprong. Nu is dat nog niet mogelijk vanwege een gebrek aan informatie, maar het PBL werkt aan een mechanisme. Dit is ook van belang omdat de minister extra inkomsten voorziet vanwege de bijmengverplichting voor groen gas.

Lees ook: Bijmengverplichting 20 procent groen gas per 2030

Voor de productie van waterstof met biogrondstoffen wordt geen categorie gecreëerd omdat waterstof al geproduceerd kan worden via elektrolyse. De minister wil voorkomen dat de verschillende toepassingen van biogrondstoffen met elkaar gaan concurreren.