‘Nederland moet zich veel meer aansluiten bij de Europese regelgeving’

22.11.2024 Jan de Wit

‘Nederland moet zich veel meer aansluiten bij de Europese regelgeving’

Hoe kijkt de markt naar de uitdagingen waarop het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 ingaat? Drie experts geven hun visie. Hier is Ildert Burghout, nationaal sales manager bij Panasonic Heating & Cooling Solutions Europe, aan het woord.

Hoe gaat het warmtepompbeleid er tot 2030 uitzien en wat betekent dat voor de sector?
“Het beleid rondom warmtepompen in Nederland is momenteel erg grillig. Gelukkig is er tot 2030 een subsidieregeling voor de bestaande bouw, wat duidelijkheid biedt aan consumenten. Echter, wisselende regelgeving, zoals de invoering en daarna afschaffing van de verplichte hybride warmtepomp, brengt onrust met zich mee. Dit heeft grote gevolgen, vooral voor bedrijven die investeren in deze technologieën, omdat hun investeringen hierdoor op losse schroeven komen te staan.

Verder ligt er een belangrijke rol bij de overheid om een plan te maken voor de langere termijn, dat niet iedere keer gewijzigd kan worden als er een nieuwe regering aantreedt. Dit zorgt voor een stabielere markt, waardoor betrokken bedrijven met vertrouwen kunnen investeren, wetende wat hun investeringsrendement zal zijn. Subsidies zijn hiervoor goede oplossingen, maar zijn in de basis bedoeld om iets aan te slingeren, nieuwe technieken te promoten.

Het verduurzamen van bestaande woningen zou verplicht moeten worden bij verkoop. Er zijn financiële regelingen die door banken worden omarmd, zoals een lagere rente als je verduurzaamt of een hogere lening om te investeren. Dit moet de overheid verder stimuleren.

Tot slot moet Nederland zich veel meer aansluiten bij de Europese regelgeving en deze volgen in plaats van zelf methodieken, zoals de levenscyclusanalyse (LCA), op te stellen. Dit brengt onnodige kosten met zich mee doordat fabrikanten extra tests moeten uitvoeren, wat de overstap voor eindgebruikers minder aantrekkelijk maakt. Daarom is harmonisatie in Europa een noodzakelijk kwaad, zo kunnen kosten worden teruggedrongen.”

Hoe kunnen warmtepompen meer circulair worden geproduceerd?
“Wederom is een duidelijke en vooraf vastgestelde regeling, die breed wordt gedragen in Europa, van essentieel belang. Neem bijvoorbeeld onze LCA-verklaringen. Die zijn niet hetzelfde als die in Frankrijk. Hoewel Europa dezelfde doelen stelt voor de verbetering en productie van producten, voert elk land dit op zijn eigen manier uit. Harmonisatie zal ertoe leiden dat bedrijven – waaronder Panasonic – op Europees niveau investeren in een andere manier van produceren.”

Hoe kunnen slimme warmtepompen netcongestie lokaal verminderen in plaats van verergeren?
“Netcongestie is eigenlijk een probleem dat wordt veroorzaakt door netwerkeigenaren en de overheid. Er is veel te laat gestart met het uitbreiden en verzwaren van het net. Nu is de warmtepomp niet het grootste probleem hier, maar de elektrische auto en de variabele opbrengst van duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.

Slimme oplossingen, zoals gebruik maken van die overschotmomenten of het plaatsen van accu’s, zorgen ervoor dat je invloed kan uitoefenen op je energieverbruik en bijvoorbeeld op die momenten je warmtepomp gebruikt. Ook slimmere energieprijzen kunnen een rol spelen. Men gaat dan stroom gebruiken op de overschotmomenten in plaats van op piekmomenten.”

Hoe kunnen langjarige ontwikkelingen, zoals dynamische energiecontracten, ZLT-warmtenetten en warmteopslag, de potentie van warmtepompen versterken?
“Hier kom ik weer terug op het belang van een langetermijnvisie. Weten waar je aan toe bent. Neem bijvoorbeeld subsidies: mensen houden er nu rekening mee, maar die kunnen volgend jaar zomaar afgeschaft worden. Een helder en duidelijk plan is van essentieel belang voor de ontwikkelingen.

Kijk naar de PV-markt, die ligt op zijn gat doordat de salderingsregeling vervalt. En dat is niet omdat men niet wil verduurzamen, maar omdat er geen langetermijnbeleid is. Als je weet dat een regeling over tien jaar stopt, bouw deze dan geleidelijk af in plaats van abrupt van 100 naar 0 procent te gaan. Zorg dat je je daar als overheid aan houdt en het niet als politieke aangelegenheid ziet. Leg het vast.”