90 procent van de huishoudens niet verplicht aan de warmtepomp

25.09.2023 Simone Tresoor

90 procent van de huishoudens niet verplicht aan de warmtepomp

Het grootste deel van de Nederlandse woningen valt onder een uitzonderingsregel waardoor een warmtepomp toch niet verplicht wordt na 2026, blijkt uit een artikel in het AD. Een van die regels is dat de warmtepomp binnen zeven jaar terug te verdienen moet zijn en dat is vaak niet het geval bij de huidige energieprijzen.

Vanaf 2026 moet iedereen aan de hybride warmtepomp als de cv-ketel wordt vervangen, kondigde woonminister Hugo de Jonge vorig voorjaar aan. Hierdoor zou het gasverbruik met wel 60 tot 75 procent dalen.

Heel veel uitzonderingen
Inmiddels zijn er zoveel uitzonderingen dat de verplichting maar voor een klein deel van de Nederlandse huizen opgaat. Zo moet de investering in een warmtepomp binnen zeven jaar terugverdiend zijn en dat lukt niet omdat Nederlanders momenteel structureel goed bezuinigen op gas. Ze zetten de verwarming lager, douchen korter en isoleren hun woning. Daartegen zijn de kosten voor een warmtepomp niet gedaald.

Milieu Centraal berekende dat de terugverdientijd nu boven de zeven jaar is als het gasverbruik lager is dan 1500 kubieke meter. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was in 2021 het gemiddelde gasverbruik van een rijtjeshuis 1200 kubieke meter gas, een hoekwoning 1420, een twee-onder-een-kap 1670 en een vrijstaande woning verstookt gemiddeld 2220 kubieke meter gas. Door de besparingsmaatregelen die de Nederlanders nu treffen is het gasverbruik vorig jaar met tien procent gedaald. Alleen woningen van meer dan 150 vierkante meter woonoppervlakte met een bouwjaar voor 1991 komen nog boven de 1500 kuub uit. Dat houdt in dat 90 procent van de Nederlandse woningen een warmtepomp niet binnen zeven jaar terugverdient. Andere uitzonderingen zijn appartementen, in verband met ruimtegebrek voor de buitenunit en woningen die binnen tien jaar worden aangesloten op een warmtenet.

Nog veel onzekerheden
De warmtepompfabrikanten maken zich niet zo’n zorgen, bij een langere terugverdientijd geldt de verplichting dan wel niet maar in bijna alle gevallen is de warmtepomp financieel toch interessant. Het apparaat heeft een verwachte levensduur van 15 tot 20 jaar. Als de warmtepomp in bijvoorbeeld tien jaar wordt terugverdiend betekent dat nog altijd vijf tot tien jaar winst.

Daarbij speelt demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten met het idee om de eerste 800 kubieke meter gas goedkoop te houden en alles daar boven zwaarder te belasten. Als dat gebeurt wordt een warmtepomp ook interessanter. Een eventuele prijsdaling van de warmtepomp zou de terugverdientijd ook kunnen laten dalen uiteraard.