Nieuwe energiewet met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer

04.06.2024 Anne Agterbos

Nieuwe energiewet met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving zal vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer, meldt de Rijksoverheid. De wet moet ervoor zorgen dat energieconsumenten beter worden beschermd, dat er meer flexibiliteit op het stroomnet komt en dat gegevens veilig kunnen worden uitgewisseld tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten.

De Energiewet vervangt de huidige Gas- en Elektriciteitswet die stammen uit 1998. De nieuwe wet sluit beter aan bij het energiesysteem van de toekomt, waar flexibiliteit, opslag en duurzame en lokale energieproductie een grotere rol krijgen.

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, reageert: “Onze energievoorziening is niet meer te vergelijken met die van twintig jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd. Met de nieuwe Energiewet maken we een enorme moderniseringsslag en zorgen we dat regelgeving de energietransitie ondersteunt, in plaats van deze in de weg zit.”

Er wordt al jaren gewerkt aan de nieuwe wet, en de wet is afgelopen maanden uitgebreid besproken in de Tweede Kamer. De wet moet nog door de Eerste Kamer behandeld worden voordat deze wordt geïmplementeerd.

Inhoud
In de wet staat onder andere dat er meer rechten en bescherming aan huishoudens en bedrijven moet worden geboden. Dat betekent dat consumenten beter moeten worden ingelicht over contractuele voorwaarden en dat ze beter moeten worden beschermd bij faillissement van de energieleverancier.

Daarnaast maakt de wet het makkelijker om problemen op het volle elektriciteitsnet aan te pakken door bijvoorbeeld bestaande ruimte slimmer en flexibel te gebruiken en door aansluitingen te delen door middel van cable pooling. Ook zorgt de wet ervoor dat gegevens makkelijker kunnen worden gedeeld, zodat consumenten meer inzicht krijgen in hun eigen gegevens. Ten slotte zorgt de wet voor meer mogelijkheden om zelf actief te worden op de energiemarkt door bijvoorbeeld energie te verhandelen via een energiegemeenschap.