Pilot Waterstofwijk Wagenborgen van start gegaan

21.11.2023 Anne Agterbos

Pilot Waterstofwijk Wagenborgen van start gegaan
© Woonstichting Groninger Huis

De eerste woningen in het Groningse Wagenborgen zijn gister aangesloten op het nieuwe waterstofnetwerk van de pilot WaterstofWijk Wagenborgen, meldt de Enexis groep. In de wijk gaat groene waterstof aardgas vervangen, voor het verwarmen van 33 woningen in de jaren '70 huizen. Voor de pilot worden de woningen aangesloten op een waterstofnetwerk in combinatie met een hybride warmtepomp.

In de wijk worden bestaande gasnetten gebruikt om waterstof te vervoeren, op deze manier leert de pilot lessen over het veilig distribueren van waterstof door bestaande gasleidingen. Bram Gerrist, directeur Innovatie & Ontwikkeling Enexis reageert: “Als het ons hier lukt, lukt het overal.”

In de pilot wordt de druk in de leidingen getest, wat later ook kan worden toegepast in de industrie. De sociale huurwoningen worden naast een waterstofketel van Intergas ook voorzien van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp.

Het is voor het eerst dat waterstof getest wordt in een woonwijk in combinatie met een hybride warmtepomp. Peter Cool, technisch directeur van Intergas reageert: “Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70 of 80 procent op je gasverbruik. In dit project vervangt de waterstofhybride de restvraag naar gas volledig door groene waterstof.”

Eerder dit jaar werd er een waterstof pilot gestart in Lochem, waarbij monumentale panden worden aangesloten op het waterstofnetwerk in combinatie met een waterstof cv-ketel. De pilots moeten inzicht bieden in mogelijkheden voor aardgasvrij verwarmen van woningen, waar andere duurzame warmteoplossingen niet toegepast kunnen worden.