Warmtepompeigenaren hebben moeite met het vinden van onderhoudsmonteurs
24.12.2024 Evelien Schreurs
Veel eigenaren van warmtepompen hebben problemen met het onderhoud van hun warmtepomp. Bedrijven hebben geen ruimte voor het onderhoud of hebben de kennis voor een specifiek type niet in huis. In een paar weken tijd ontving Vereniging Eigen Huis bijna tweeduizend klachten van mensen die problemen hebben met het regelen van onderhoud voor hun warmtepomp.
Nadat er veel klachten binnenkwamen bij Vereniging Eigen Huis (VEH) over problemen bij het regelen van onderhoud voor warmtepompen, openden zij een meldpunt. Dit meldpunt ontving in vier weken bijna tweeduizend klachten.
Vereniging Eigen Huis kreeg in totaal 1.933 meldingen van huishoudens die problemen hebben met het regelen van onderhoud voor hun warmtepomp. 66 procent van hen geeft aan dat er niets is geregeld voor het onderhoud, terwijl 73 procent van de melders aangeeft wel een onderhoudscontract te willen.
Meeste problemen bij nieuwbouw
1.309 meldingen (70 procent) betreffen all-electric warmtepompen, die worden veelal geplaatst in nieuwbouwwoningen. Volgens Vereniging Eigen Huis worden deze vaak opgeleverd met een warmtepomp, maar is het onderhoud daarbij niet geregeld. De aannemer en installateur wijzen naar elkaar, waardoor de woningeigenaar zelf op zoek moet naar een onderhoudsbedrijf, wat lastig blijkt omdat die al erg vol zitten.
Ook eigenaren van hybride warmtepompen ervaren soms problemen bij het vinden van een onderhoudsmonteur voor de ketel. Bij het meldpunt kwamen 421 meldingen (22 procent) binnen van eigenaren van hybride warmtepompen. Warmtepompinstallateurs doen het onderhoud voor cv-ketels niet en de cv-monteur zou het onderhoud niet aandurven in verband met de warmtepomp. Soms werd het onderhoudscontract voor de cv-ketel daardoor zelfs door de monteur opgezegd.
Personeelstekorten
Volgens Vereniging Eigen Huis ligt een belangrijke oorzaak van problemen met het onderhoud van warmtepompen bij het feit dat monteursbedrijven niet voldoende capaciteit hebben om het onderhoud van meer warmtepompen op zich te nemen. Dat er een personeelstekort is in de branche, wordt ook erkend door de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en door Techniek Nederland.
Andere problemen die soms meespelen zijn faillissement van een fabrikant, waarna de consument geen onderhoudsmonteur kan vinden voor de warmtepomp. Ook noemen sommige melders dat monteurs niet altijd over genoeg kennis beschikken over het onderhoud van de warmtepomp en niet goed weten wat ze ermee moeten doen.
In sommige gevallen nemen onderhoudsbedrijven de opdracht voor het onderhoud van een warmtepomp niet aan omdat deze is geplaatst op een plek die lastig te bereiken is. Zo noemt Vereniging Eigen Huis een voorbeeld waarbij een hoogwerker nodig was om bij de warmtepomp te komen, omdat deze op een dak tussen de zonnepanelen geplaatst was.
Niets geregeld
De enquête van Vereniging Eigen Huis laat zien dat er bij twee derde (66 procent) van de melders niets is geregeld voor het onderhoud van hun warmtepomp. Dat is bij volledig elektrische warmtepompen vaker het geval (64 procent) dan voor hybride warmtepompen (55 procent).
De enquête laat ook zien dat de deelnemers het liefst een onderhoudscontract zouden willen voor hun warmtepomp (73 procent). Een kleiner aandeel wil zelf de momenten kiezen dat er onderhoud gepleegd wordt (22 procent).
Geen kortetermijnoplossing
Volgens Vereniging Eigen Huis is er geen korte termijn oplossing, het opleiden van personeel kost tijd en in de tussentijd moet er wel worden vastgehouden aan veiligheid en certificatie, laat een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis weten. “Je wil dat warmtepompen blijven werken en dat er geen ongelukken komen die te wijten zijn aan onderhoud of een reparatie die niet goed uitgevoerd zijn.”
Een warmtepomp die niet wordt onderhouden heeft grotere kans om storingen te vertonen, en natuurlijk willen eigenaren niet in de kou komen te zitten. Daarnaast is onderhoud van warmtepompen belangrijk omdat het vaak een garantievoorwaarde is van de warmtepompfabrikant. Als er geen onderhoud wordt gepleegd, zou die garantie vervallen.
Oproep aan branche
Naar aanleiding van de resultaten van de enquête komt Vereniging Eigen Huis met een aantal aanbevelingen. Ten eerste vindt de vereniging dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over het onderhoud van hun warmtepomp. Volgens de vereniging is het voor de consument namelijk niet altijd duidelijk wat er qua onderhoud nodig is, ook zou dit niet of niet duidelijk in de handleiding staan, wordt er geen handleiding geleverd of zegt een installateur dat onderhoud niet nodig is, terwijl dat volgens de fabriek wel nodig is.
Vereniging Eigen Huis pleit er dan ook voor dat iedereen die een warmtepomp koopt een aanbod voor een onderhoudscontract zou moeten krijgen. In de nieuwbouw zou dat geregeld moeten worden door de partij die de woningen oplevert.
Daarnaast doet Vereniging Eigen Huis een oproep aan de installatiebranche. Zij vraagt de branche om te zorgen voor installateurs die een compleet verwarmingssysteem kunnen onderhouden, in plaats van alleen een onderdeel. Ook zou de deskundigheid van installateurs op gebied van warmtepompen moeten worden verbeterd.
Ook wil Vereniging Eigen Huis dat de branche richtlijnen opstelt voor het onderhoud dat nodig is per type warmtepomp en dat die informatie zowel voor installateur als consument beschikbaar is. Daarbij zou de branche moeten regelen dat klanten bij een andere onderhoudsmonteur terechtkunnen wanneer een warmtepompleverancier failliet gaat.
Aan de overheid vraagt Vereniging Eigen Huis om regels op te stellen voor de plekken waar warmtepompen geplaatst mogen worden. Dit zou volgens de vereniging in ieder geval het probleem weghalen dat bedrijven een klant niet aannemen omdat de warmtepomp op een lastig te bereiken plek staat.
Ten slotte kunnen consumenten ook zelf iets doen om problemen met het onderhoud van hun warmtepomp te voorkomen, laat Vereniging Eigen Huis weten. “Kies niet alleen voor de goedkoopste aanbieder van een warmtepomp zonder te vragen naar hoe het onderhoud is geregeld.” De vereniging raadt dus aan om direct het onderhoud te regelen bij aanschaf van een warmtepomp.