De bouwsector slaat een groene weg in door middel van certificering van CO2-opslag

15.02.2024 Anne Agterbos

De bouwsector slaat een groene weg in door middel van certificering van CO2-opslag
© Ballast Nedam Development

Bouw- en ontwikkelingsbedrijf Ballast Nedam Development gaat in samenwerking met klimaatstichting Climate Cleanup Foundation CO2-opslag in woningbouwprojecten aanbieden op de markt, dat laat duurzaam-ondernemen.nl weten. Ballast Nedam is het eerste bedrijf dat een prijskaartje hangt aan CO2 dat wordt opgeslagen in natuurlijke bouwmaterialen voor woningen, en dat deze opslag gaat verhandelen door middel van certificaten.

Het systeem is vergelijkbaar met het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waarbij emissierechten voor industriële CO2-uitstoot worden verhandeld. Alleen in dit geval halen natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, stro of hennep in hun groeifase CO2 uit de lucht. Wanneer de materialen worden verwerkt tot bouwmateriaal wordt deze CO2 voor ongeveer 100 jaar opgeslagen. CO2 die niet wordt uitgestoten maar wordt opgeslagen, wordt uitgedrukt in een financiële waarde en vastgelegd in een certificaat.

Eerste woning
De eerste woningen waarbij de certificering in gebruik wordt genomen zijn de Natuurhuizen van Ballast Nedam. Deze woningen bestaan voor 95 procent uit natuurlijke materialen, en slaan daarmee 90 ton CO2 op. De huizen worden momenteel gebouwd en bestaan uit prefab stropanelen.

Een transitie in de bouwsector
Door CO2-handel toe te passen kunnen klimaatpositieve bouwprojecten een betere concurrentiepositie ten opzichte van vervuilende bouwmaterialen verschaffen. Bij vervuilende bouwmaterialen zoals beton en staal wordt juist veel CO2 uitgestoten: momenteel is de bouwsector nog goed is voor 11 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot, maar in de toekomst kan deze sector wellicht CO2 uit de lucht halen.

Door de certificering stijgt de waarde van natuurlijke bouwmaterialen. Ballast Nedam verwacht daarom dat de vraag naar deze natuurlijke bouwmaterialen zal stijgen, en de industrie daarmee kan opschalen. Op deze manier kan er een transitie in de bouwsector plaatsvinden, en kunnen vervuilende materialen met veel uitstoot worden verdrongen. De natuurlijke bouwmaterialen kunnen ook in Nederland geteeld worden, op deze manier dragen boeren en bouwers bij aan een positieve klimaatimpact.  

De opslag berekenen
Sinds 6 december 2023 kunnen bouwprojecten met een positieve impact op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit een certificaat  verkrijgen. De Climate Cleanup Foundation onderzoekt en berekent hoeveel de CO2-opslag in woningen waard is. Dit doen ze aan de hand van Europese en internationale richtlijnen. Het geld wordt verdiend door de verkoop van CO2-opslag aan bedrijven of overheden, of andere instellingen, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen CO2-uitstoot. Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register.

Het systeem doet sterk denken aan het emissiehandelssysteem van de Europese Unie. Sinds de invoering van dit systeem in 2005 is de CO2-uitstoot van bedrijven met 43 procent verminderd. Het systeem voor het opslaan van CO2 in woningen zou een vergelijkbaar positief effect kunnen hebben.