Duurzame energieprojecten liggen stil: sector vraagt om uitzondering op stikstofregels
12.03.2025 Evelien Schreurs

Duurzame energieprojecten stoten in de bouw wat stikstof uit, maar de besparing die deze projecten in de levensduur behalen is vele malen groter, stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Veel projecten in de duurzame energie lopen nu vast, daarom roept de NVDE op de duurzame energiesector een uitzondering te geven op de stikstofregels.
“Laat duurzame energieprojecten bijdragen aan het oplossen van de stikstofcrisis”, stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De stikstof die tijdens de bouw van een project wordt uitgestoten zou maar een fractie zijn van de uitstootvermindering in de levensduur van het project. Er liggen nu veel projecten stil die anders de uitstoot van broeikasgassen zouden verminderen.
Volgens de NVDE zijn er duizenden energieprojecten die vertraging oplopen of zelfs stil worden gelegd door de nieuwe stikstofregels. Dat zou gaan om driekwart van de bedrijven die werken aan duurzame energie. Ook zouden de kosten van de helft van de projecten hoger worden.
VNO-NCW, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Bouwend Nederland stelden eerder al een versnellingspakket op om de stikstofdepositie in Nederland te verminderen. De NVDE laat weten achter deze plannen te staan, maar roept daarnaast op tot een vrijstelling van stikstofregels voor duurzame energie(infra)projecten. Daarnaast zouden deze projecten voorrang moeten krijgen bij het verdelen van stikstofdepositieruimte.