Kabinet stelt invoering warmtetarieven uit
27.05.2025 Gijs de Koning

Minister Hermans schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overstap op kostengebaseerde tarieven voor collectieve warmte pas zal plaatsvinden nadat er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, waaronder de betaalbaarheid voor huishoudens.
In de Brief stelt Minister voor Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans dat collectieve warmte vaak de meest goedkope en duurzame optie is, maar dat dit zich niet vertaalt in aantrekkelijke tarieven voor de eindgebruiker.
Nu geldt voor warmtenetten de Niet Meer Dan Anders(NMDA) -regeling. Deze gaat ervanuit dat huishoudens voor het verwarmen met een collectief warmtenet niet meer voor hun verwarming gaan betalen dan dat ze zouden doen met hun gasaansluiting.
Omdat de businesscase voor veel warmtebedrijven op deze manier niet uit kan, wil Hermans overstappen op kostengebaseerde tarieven. Hierbij worden er gekeken naar welke kosten er worden gemaakt voor het aanleggen en het onderhouden van het warmtenet en op basis daarvan wordt bepaald hoeveel de eindgebruiker uiteindelijk moet gaan betalen.
Hermans stelt in de brief dat deze overgang pas gemaakt kan worden als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de warmtebedrijven dit technisch aankunnen. Daarnaast moeten de tarieven concurrerend zijn met alternatieven zoals gas en warmtepompen.
Om dit te bewerkstelligen moet de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) worden verbeterd. Er wordt hiervoor gekeken naar een vereenvoudigen van de voorwaarden om de subsidies aan te laten sluiten bij de praktijk en het toevoegen van mogelijkheden voor de verduurzaming van bestaande collectieve warmtesystemen.
Ook kijkt Hermans naar de mogelijkheden voor een relatieve prijsgarantie. Deze garantie moet de periode overbruggen waarin nog een klein deel van de bewoners in een wijk is aangesloten op een collectief warmtenet waardoor de kosten relatief hoog liggen. De relatieve prijsgarantie moet er voor zorgen dat de eindgrebruikers in deze periode niet meer gaan betalen dan dat ze zouden betalen voor een aansluiting met aardgas of in de toekomst zelfs met een warmtepomp. Onderzoeken naar de effectiviteit van een dergelijk instrument lopen nog.
In de brief schrijft Hermans ook dat het ministerie de mogelijkheid voor de overname van grote warmtebedrijven zoals Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk door publieke partijen onderzoekt om de capaciteit om warmtenetten aan te leggen op te schalen.