Eerste Duitse stad gaat door met plannen om het gasnet voor verwarming geleidelijk af te schaffen

12.04.2024 Benjamin Wehrmann

Eerste Duitse stad gaat door met plannen om het gasnet voor verwarming geleidelijk af te schaffen
©EnBW

Als eerste grote Duitse stad heeft Augsburg plannen aangekondigd om het gebruik van aardgas in haar verwarmingssysteem te beëindigen en klanten op de hoogte te stellen van haar voornemen om het gasnet binnen de komende jaren af te sluiten. De stad in de zuidelijke deelstaat Beieren broedt al jaren over het beëindigen van de aardgasvoorziening, maar had tot nu toe geen duidelijk tijdschema opgesteld tegen welk jaar het gasnet verouderd zal zijn.

Ongeveer tweehonderd klanten, voornamelijk commerciële gebruikers, zijn de afgelopen jaren op de hoogte gebracht van de plannen. Gerald Linke, hoofd van de gasindustrievereniging DVGW, waarschuwde voor een ‘ontmantelingsorgie’ van het gasnet. Hij riep op om bepaalde verwarmingstechnologieën niet uit te sluiten en om meer aandacht te besteden aan verwarming op waterstof.

Verwarmingsproducent Stiebel Eltron, die flink heeft geïnvesteerd in zijn warmtepompproductie, zegt dat nieuwe gasverwarmingssystemen vaak financieel in het nadeel zijn. “Naast de stijgende gasprijzen zullen nutsbedrijven geleidelijk gasklanten verliezen naarmate ze overstappen op klimaatneutraliteit. Dit betekent dat het exploiteren van het elektriciteitsnet voor de resterende klanten steeds duurder zal worden – of dat de netwerkbeheerders verlies zullen lijden”, aldus ingenieur Henning Schulz. De door het lokale nutsbedrijf van Augsburg aangekondigde stap bevestigde deze trend, stelt Schulz, eraan toevoegend dat er waarschijnlijk binnen de komende tien jaar een einde zou komen aan het aardgasgebruik in de stad.

Een federale wet, gebaseerd op het doel om Duitsland in 2045 klimaatneutraal te maken, regelt de geleidelijke vervanging van fossiele verwarmingssystemen door duurzamere alternatieven, zoals stadsverwarming en warmtepompen. De wet werd in 2023 ingevoerd na een reeks controversiële debatten over de impact op klanten, maar de beslissing van Augsburg werd onafhankelijk van het nationale debat genomen.

Al in maart meldde de krant Tagesspiegel dat een voorstel van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat een voorstel bevatte om gasnetaansluitingen voor klanten te “weigeren of te annuleren” op “grond van de transformatie”, waardoor gasleveranciers zich afvroegen hoe ze doorgaan met de ontwikkeling van het net. Duitsland zou er daarom voor moeten zorgen dat buitengebruikstelling van zijn gasdistributienet ordelijk verloopt om enorme kosten voor consumenten en exploitanten te vermijden.

Andere Duitse steden en regio's gaan ook door met plannen om fossiele brandstoffen in hun verwarmingssystemen te vervangen. Energiebedrijf EnBW lanceerde eerder deze week een grote nieuwe warmtepomp met een capaciteit van 24 megawatt in de zuidwestelijke stad Stuttgart, die ongeveer 10.000 huizen kan verwarmen via stadsverwarming. Het stadsbestuur zei dat de nieuwe installatie een belangrijke stap markeert in het verwezenlijken van het doel van Stuttgart om klimaatneutraal te worden in 2035.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.