Duitsland lanceert plannen voor het ontmantelen van het gasnet

26.03.2024 Sören Amelang & Edgar Meza

Duitsland lanceert plannen voor het ontmantelen van het gasnet
©Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches

De Duitse regering heeft de planning voor een geleidelijke ontmanteling van het gasdistributienetwerk op gang gebracht voor een soepele overgang naar klimaatneutrale verwarming. Netwerken voor de bestaande aardgasvoorziening zullen in hun huidige vorm en reikwijdte niet langer nodig zijn zodra het land zijn doel nadert om in 2045 klimaatneutraal te worden, aldus het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het ministerie stelt dat het een uitdaging zal zijn om klimaatdoelstellingen, voorzieningszekerheid en economische efficiëntie met elkaar te combineren tijdens de uitfasering van aardgas. Netbeheerders zullen ook moeten worden beschermd tegen financiële verliezen als ze gedwongen worden de gasnetten te blijven exploiteren.

In Nederland heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald dat huishoudens niet meer hoeven te betalen voor het laten verwijderen van een niet-gebruikte gasaansluiting. Hiermee hoopt de ACM duidelijkheid te geven over de vraag wie moet opdraaien voor de kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen. Van een concrete planning lijkt voorlopig echter nog geen sprake.

Energie- en klimaatdenktank Agora Energiewende stelde vorig jaar dat het Duitse gaspijpleidingnetwerk grotendeels verouderd zal raken door de overstap naar klimaatneutrale energiebronnen en dat het land moet zorgen voor een ordelijke planning om enorme kosten te vermijden. Agora verwacht dat ruim 90 procent van de bestaande gasdistributienetwerken niet meer gebruikt zal worden in 2045.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.