Gasprijs stijgt fors vanwege langere sluiting Nord Stream 1, Duitsland kondigt maatregelen aan

05.09.2022 Jan de Wit

Gasprijs stijgt fors vanwege langere sluiting Nord Stream 1, Duitsland kondigt maatregelen aan
©Nord Stream

Dit weekend kondigde Gazprom al aan dat Nord Stream 1 dicht blijft vanwege een vermeend olielek. Wanneer de gastoevoer weer opengaat, is vooralsnog onbekend, dat meldt NRC. Vanwege dit nieuws steeg de gasprijs op maandagochtend met ruim 30 procent. Duitsland kondigde ondertussen aan om met 65 miljard euro aan lastenverlichting te komen, onder andere op energiegebied.

Het verhaal van Gazprom is dat er tijdens ongeplande onderhoudswerkzaamheden aan Nord Stream 1 een olielekkage is ontdekt. Hierdoor zou gas niet meer veilig door de pijp kunnen stromen. De toevoer van gas was eerder al verlaagd tot 20 procent van de maximale capaciteit.

Er wordt alom getwijfeld aan deze uitleg omdat de Russische president Vladimir Poetin de levering van aardgas al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne inzet als geopolitiek wapen. Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, zei eerder deze maand al dat Nord Stream 1 “volledig operationeel” is.

"Rusland is niet langer een betrouwbare energieleverancier", zo citeerde de NOS de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. “Het Rusland van Poetin heeft zijn contract geschonden en is allang gestopt met het nakomen van zijn leveringscontracten.”

Bij de opening van de Natural Gas EU Dutch TTF-markt schoot de gasprijs direct al fors omhoog. De prijs eindigde vrijdagmiddag op 214,66 euro per megawattuur en vloog maandag omhoog tot boven de 280 euro per megawattuur rond 10 uur ’s ochtends, een stijging van meer dan 30 procent.

Duitsland wil niet aan een hogere nationale vermogensbelasting
Scholz kondigde afgelopen weekend aan dat Duitsland met een steunpakket van 65 miljard euro zal gaan komen. Hiermee wil de Duitse regering de lasten van Duitse burger verlagen. De ingangsdatum van dit pakket is nog onbekend, meldt NRC.

In twee eerdere steunpakketten – met een gezamenlijke waarde van 30 miljard euro – werd er een energietoeslag uitgekeerd via de werkgevers. In het nieuwe pakket zullen gepensioneerden en studenten ook een energietoeslag ontvangen.

Ook worden de kortingen om met het openbaar vervoer te reizen – tegen hogere prijzen – verlengd en wordt het basisverbruik van elektriciteit goedkoper. Het idee om dit te financieren met een hogere winstbelasting heeft het niet gehaald, omdat coalitiepartner FDP daar tegen is. Op Europees niveau zal Duitsland hier desondanks wel voor pleiten, zo meldt de NOS.

De stijgende inflatie zorgt ervoor dat Duitse vakbonden en oppositiepartijen Die Linke en AfD hardop nadenken over demonstraties. Scholz zei de sociale onrust serieus te nemen. "We nemen al deze zorgen zeer, zeer serieus. Je zult er nooit alleen voor staan. We zullen niemand achterlaten."

Lees ook: Korting op de energieprijzen blijft, maar in 2023 via een lagere energiebelasting

Het Nederlandse kabinet maakte eerder al bekend met een koopkrachtreparatiepakket van 15 miljard euro te komen. Per 1 januari 2023 wordt de energiebelasting verlaagd, stijgt het minimumloon en zal vermogen van bedrijven en personen zwaarder worden belast.