Gezond technisch verstand

11.06.2024 Patrick Jansen Hoofd innovatie en kennismanagement bij Rensa

Gezond technisch verstand

Overheden spelen een cruciale rol in het tempo van de energietransitie. Met de opkomst van populistische en nationalistische partijen lijkt het draagvlak voor deze transitie in Europa te verminderen. Ambitieuze plannen worden bijgesteld, wat momenteel tot veel onduidelijkheid leidt. Eerst was er volledige saldering, nu is er sprake van totaal geen saldering meer. Eerst was de warmtepomp verplicht, vervolgens weer niet. De Green Deal mikte op 2045 voor energieneutraliteit, maar nu lijkt 2060 realistischer.

Laten we echter eens met een technische lens naar de energietransitie kijken. Het is toch logisch dat we de afhankelijkheid van gas willen verminderen als we meer dan 90 procent ervan importeren? Het is ook logisch dat we kiezen voor een voldoende grote warmtepomp of een hybride oplossing om piekbelasting op het elektriciteitsnet tijdens koude dagen te voorkomen.

Het is logisch om voldoende energie te bufferen in water of accu’s, zodat we met een slim energiebeheersysteem (EMS) optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare energie. Daarnaast is het logisch om rekening te houden met de gedeeltelijke afschakeling van zonnepanelen in de zomer, zodat we er in de andere maanden beter van kunnen profiteren.

Hoewel deze logische keuzes door politieke beslissingen op de korte termijn niet altijd de goedkoopste oplossingen zijn, blijken de beste technische keuzes op de lange termijn vaak financieel voordelig. De recent aangenomen energiewet zal bijdragen aan het rendabel maken van technisch verstandige oplossingen. Deze wet vergemakkelijkt het delen van data en stelt ons in staat om eenvoudiger de opbrengsten tussen individuele opwekkers en gebruikers te verrekenen.

Door vast te houden aan logische, technische keuzes, zal de regelgeving zich uiteindelijk aanpassen, ongeacht de politieke wind. Zo kunnen we ervoor zorgen dat Europa concurrerend blijft op de wereldmarkt en dat we niet afhankelijk zijn van energie uit andere landen.

Om deze verstandige keuzes te kunnen maken, moeten we blijven investeren in kennis en talent. Laten we samen blijven kiezen voor de meest verstandige oplossingen, zodat we een duurzame en onafhankelijke toekomst tegemoet kunnen gaan.