Hybride warmtepompen besparen nog meer CO2 dan gedacht
11.04.2025 Sjoerd Rispens

Nieuw onderzoek van de ministeries Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Klimaat en Groene Groei (KGG), de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), de installatiesector en fabrikanten toont aan dat hybride warmtepompen nog meer CO2-uitstoot besparen en zorgen voor een nog lagere energierekening dan eerder werd aangenomen. Als een hybride warmtepomp correct zou worden gewaardeerd in de energielabelsystematiek, wordt deze interessanter voor huiseigenaren, maar vooral ook voor woningbouwcorporaties.
De samenwerkende partijen geven aan dat als woningcorporaties kiezen voor hybride installaties bij het vervangen van cv-ketels zou nagenoeg de helft van het gat in de verduurzaming van de gebouwde omgeving opgelost kunnen worden.
Dit zogeheten verduurzamingsgat bestaat uit 2,4 megaton CO2 in de gebouwde omgeving in 2030. Door met woningcorporaties nieuwe afspraken te maken over een besparingsgarantie middels een hybride warmtepomp kan op een eenvoudige manier ten minste 1 megaton CO2 bespaard worden in de gebouwde omgeving.
Daarbij speelt de energielabelsystematiek wel een belangrijke rol. De onderzoekers geven aan dat (hybride) warmtepompen correct gewaardeerd moeten worden binnen deze systematiek. Woningcorporaties kunnen momenteel namelijk geen overstap maken naar een betere beoordeling op het label met een hybride warmtepomp, dit terwijl de CO2-uitstoot een sterke daling kent.
De verouderde rekenmethode voor energielabels weerhoudt woningcorporaties ervan te kiezen voor warmtepompen in plaats van cv-ketels. Dat is nadelig voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving, schrijven de onderzoekers, maar nog nadeliger is het voor de portemonnee van de huurders. “Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat de energierekening een flink stuk omlaag gaat.”
Kosten voor verduurzaming spreiden
Het PBL heeft eerder in een gepubliceerde Startanalyse berekend dat een hybride warmtepomp voor veel wijken een verduurzamingsmethode is lage maatschappelijke kosten. Echter, het PBL benadrukt vooralsnog dat de hybride route uitsluitend ingezet kan worden in combinatie met duurzame gassen zoals groen gas.
Waar hierbij geen rekening mee wordt gehouden is dat na de eerste verduurzamingsstap met hybride, een huiseigenaar als tweede stap uitstekend kan overstappen op volledig elektrische verwarming. Hier is geen grotere warmtepomp voor nodig en kan met de bestaande installatie gerealiseerd worden.
Op deze manier worden de kosten voor verduurzaming gespreid en ook behapbaar voor de eigenaar. De Vereniging voor Duurzame Warmte zou als vervolg op het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen graag een demonstratieproject opzetten waarin de stapsgewijze volledige elektrificering via de hybride route wordt gedemonstreerd.