‘Met de warmtepompkelder hoef je geen ruimte in huis meer af te staan’
13.02.2025 Sjoerd Rispens

Waar een uitspraak, in positieve zin, allemaal toe kan leiden ondervond het bedrijf DWKP uit Nieuw-Buinen in Drenthe. DWPK heeft de warmtepompkelder ontwikkeld. Dit is slim concept waarbij de warmtepomp ondergronds buiten de woning geplaatst kan worden. De kelder biedt meerdere voordelen, waaronder het behoud van woonruimte en het elimineren van geluidsoverlast de belangrijkste zijn.
Het idee voor de warmtepompkelder ontstond een paar jaar geleden tijdens een bouwvergadering om een aantal woningen in Haren (Groningen) te verduurzamen. “Iemand stelde voor om de warmtepomp in te graven”, vertelt Rik Boon, senior consultant van DWPK. “Er was namelijk geen ruimte voor de bodemwarmtepomp. De beide oprichters van DWPK vonden het een goed idee. Het leidde tot de oprichting van DWPK, als zusterbedrijf van LTA Energy, het hoofdbedrijf. Na twee jaar ontwikkeling is de belangstelling voor het concept enorm toegenomen.”
Hoe gaat het aanleggen van de kelder in zijn werk? “Om de plaatsing zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, leveren we de warmtepomp gebruiksklaar aan”, legt Boon uit. “Er wordt eerst een gat gegraven in de grond en vervolgens wordt de warmtepomp dan prefab in de kelder geplaatst en aangesloten op de bekabeling. We leveren een koppelset mee naar de specificatie van waar de installateur graag mee werkt. Daarna is het een kwestie van de kabels in het huis in een aparte groep aanbrengen.”
“We werken uitsluitend met water-water warmtepompen met een bodembron. Die kunnen heel compact in de put geplaatst worden en bieden het hoogste rendement.”
Voordelen
De warmtepompkelder, die luchtdicht afgesloten wordt, levert volgens Boon de volgende voordelen op: mensen hoeven geen ruimte in de woning af te staan. Er is geen geluidsoverlast en er hoeft ook geen buitenunit op het dak te worden geplaatst. Eventuele service kan makkelijk buiten de woning, zonder dat de bewoners thuis hoeven te zijn, uitgevoerd worden.
“Dat alles, gecombineerd met een bodemwarmtesysteem zorgt voor de laagste kosten, gerekend over de levensduur. De extra kosten van het aanleggen van de kelder liggen op hetzelfde niveau als normale aanpassingen in huis. Maar daar krijg je wel heel veel voor terug.”
Dat er in huis geen ruimte hoeft te worden afgestaan vindt Boon het belangrijkste voordeel. “Ik heb eens meegemaakt dat een woningcorporatie huizen wilde verduurzamen met warmtepompen. Bij een huis was ruimte onder de trap, maar dat wilde de bewoner niet. Waarom niet? Omdat daar al vijftien jaar zijn krat bier stond en dat wilde hij niet veranderen. Zelfs dat los je met de kelder op.”
Sociale werkplaats
De kelder kan ook gecamoufleerd worden. “We hebben een extra ruimte van 8 centimeter in het deksel aangebracht”, legt Boon uit. “Dat is precies de afmeting van een straatklinker. De kelder kan zo onder een looppad of oprit zonder dat het opvalt. Een auto kan ook gewoon op de kelder staan. De kelder kan ook in de tuin worden aangelegd. Het deksel kan je er dan met bestrating en plantjes vanaf halen.”
“Bij de aanleg gaat wel wat grond verloren, maar we doen dat zo min mogelijk storend. We gaan samenwerken met een woningcorporatie in Bussum, die op haar beurt een project gaan doen bij woningen. We hebben de afspraak gemaakt dat we de tuinen zo net mogelijk achterlaten.”
DWPK is ook bezig om werkinstructies voor installateurs te optimaliseren. “Naast de papieren versie zijn we bezig om Youtube filmpjes te maken. In de praktijk zien we dat installateurs de papieren instructies in de bus laten liggen, maar de telefoon is altijd binnen handbereik, dat werkt gewoon beter”, zegt Boon. “Daarmee verlagen we de drempel en kunnen ook mensen die wel basiskennis hebben toch een complexe warmtepomp installeren. We betrekken de hele omgeving bij het maakproces, want de onderdelen worden hier in de buurt in een sociale werkplaats gemaakt.”
Op termijn gaan zij zelfs het gehele assemblage proces verzorgen. “Ons uitgangspunt is zo min mogelijk logistieke bewegingen en gebruik maken van lokaal beschikbare capaciteit. We verliezen onze duurzaamheidsdoelstellingen bij geen enkel aspect uit het oog”, aldus Boon.
In het geval van calamiteiten en regulier onderhoud kan de warmtepomp in 20 minuten uit de kelder worden gehaald. “We betrekken vaste servicepartners van woningcorporaties bij het verder verfijnen van de service uitoefening. Woningcorporaties delegeren onderhoud vaak voor langere perioden aan hen en hebben daar dus baat bij.”
“Zij hebben aangegeven nu al een tekort te hebben aan gecertificeerd personeel. De kelder biedt het voordeel dat de warmtepomp er bij calamiteiten er door elke technicus eenvoudig uit gehaald kan worden en dan op de werkplaats bekeken kan worden. Dat is veel efficiënter dan dat je ergens naartoe moet.”
Thuisbatterij in de kelder
DWPK verwacht nog dit jaar zo’n honderd kelders te realiseren. “Momenteel hebben we al tien kelders geïnstalleerd bij particulieren”, geeft Boon aan. “We zitten in de afrondende fase van de ontwikkeling. Het komende jaar zullen er tijdens de installaties vast nog wel leerpunten naar voren komen waarmee we het product kunnen verbeteren. LTA Energy blijft de installatiepartner voor particulieren de noordelijke provincies bedienen, want dat levert aardig wat werk op. Met de warmtepompkelder gaan we het land door. We krijgen al veel aanvragen binnen en hebben ook al afspraken met andere woningcorporaties en installateurs gemaakt.”
Boon ziet de toekomst positief in. “Garantie op succes heb je natuurlijk nooit, maar ik merk dat we een gevoelige snaar raken met dit project. De grootste uitdaging voor nu is dat de keuzes die we vandaag maken overeind blijven en we in de toekomst geen andere keuzes hoeven te maken. We hebben de kelder al zo gemaakt dat er een thuisbatterij bij kan, daar wordt ook enthousiast op gereageerd. Er zijn nog tal van mogelijkheden.”