Nu al net zoveel warmtepompen geïnstalleerd als vorig jaar, recordaantal op komst

28.08.2023 Jan de Wit

Nu al net zoveel warmtepompen geïnstalleerd als vorig jaar, recordaantal op komst
©Techniek Nederland

Tot nu toe zijn er dit jaar zo’n 110.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, evenveel als in recordjaar 2022, dat melden Techniek Nederland en Vereniging Warmtepompen. Zij vermoeden dat het totale aantal dit jaar op ongeveer 170.000 geïnstalleerde warmtepompen zal uitkomen, waarvan 120.000 in bestaande woningen. Met name de hybride warmtepomp is aan een sterke opmars bezig.

Dat de verkoop van warmtepompen dit jaar erg goed loopt was al een tijdje duidelijk. Zo stelde Vereniging Warmtepompen onlangs al dat er dit jaar 170.000 warmtepompen zouden worden geïnstalleerd. In het eerste halfjaar werden er 85.000 warmtepompen geïnstalleerd en nu, drie maanden later, is het aantal van heel vorig jaar al geëvenaard.

Lees ook: Warmtepompverkoop stijgt met 80 procent

Daarbij gaf de Vereniging Warmtepompen aan dat de warmtepomp met name in de bestaande bouw goed loopt. Van de verwachte 170.000 zullen vermoedelijk zo’n 50.000 in de nieuwbouw worden geïnstalleerd.

Dat betekent niet alleen dat er voor het eerst meer warmtepompen in de bestaande bouw worden geïnstalleerd, maar ook dat het hier gelijk om een hele forse toename gaat. Met name de hybride warmtepomp is sterk in trek.

“Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Ook voor het demissionaire kabinet is dit een opsteker, want het vorig jaar gepresenteerde Actieplan hybride warmtepompen moest het aantal (hybride) warmtepompinstallaties stimuleren.

Lees ook: Met de hybride warmtepomp kiest het kabinet voor realisme

Dat het aantal geïnstalleerde warmtepompen zo hard groeit is mede te danken aan de beschikbaarheid. Vorig jaar waren er leveringsproblemen vanwege en chipstekort en coronalockdowns in Azië. Dat is nu verbeterd stelt Martin Hoekstra, directeur van installatiebedrijf ST/Warmte. “We hebben nog altijd levertijden van zo’n drie maanden. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de groeiende vraag door een grotere voorraad aan te houden.”

Of 170.000 warmtepompinstallaties daadwerkelijk gaat lukken is nog geen gegeven. Zo zijn de effecten van het prijsplafond voor gas nog onduidelijk, net als de gevolgen van de oplopende rente, de stikstofcrisis en het tegenvallende aantal nieuwbouwwoningen.