Pas 3 miljoen uit subsidiepot met 152 miljoen voor verduurzamen particuliere huur
23.10.2023 Simone Tresoor

Het lijkt niet erg op te schieten met het verduurzamen door particuliere verhuurders. Dit valt op te maken uit het feit dat er tot nu toe nauwelijks gebruik gemaakt wordt van een belangrijke subsidie om huurhuizen te verduurzamen. Tot nu toe is zo'n 3 miljoen euro van de beschikbare 152 miljoen euro aangevraagd, dat is zo'n 2 procent, schrijft NOS.
De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen is tot eind 2025 aan te vragen. Verhuurders kunnen een bijdrage van maximaal 6000 euro per woning krijgen voor spouwisolatie, beter glas of om een energiezuinig ventilatiesysteem te plaatsen. Het is echter wel zo dat de subsidie slechts een klein deel van de investering dekt omdat er een maximumbedrag is per vierkante meter glas of spouw.
Verduurzamingsprikkel weg door overheidsmaatregelen
Door recente maatregelen van de regering lijkt de verduurzamingsprikkel bij particuliere verhuurders weg. Dit hangt waarschijnlijk samen met de verhoogde vermogensbelasting op huurwoningen en de nieuwe wet betaalbare huur, die volgend jaar in gaat. Hierdoor vallen dan veel woningen onder een maximale huurprijs.
In dat puntenstelsel zou het extra aantrekkelijk moeten zijn om te verduurzamen: voor woningen met energielabel A en B mogen verhuurders vanaf volgend jaar meer huur vragen. Dit terwijl een slechte label juist aftrek op die maximale prijs krijgt. Maar voor veel verhuurders is het desondanks de investering uiteindelijk toch niet waard.
1 op de 4 particuliere huurwoningen heeft energielabel onder de E
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op dit moment 1 op de 4 huurwoningen van particulieren een 'slecht' energielabel onder de E, in totaal zijn dat zo'n 315.000 woningen. Vanaf 2029 mogen verhuurders die volgens de regels niet meer verhuren.
De Woonbond is ontevreden met de verduurzamingsresultaten. Zij vinden dat dubbel glas verplicht moet worden en dat enkel glas officieel als gebrek wordt aangemerkt. "Zelfs met een subsidieregeling komt de verduurzaming van de particuliere sector niet op gang", zegt een woordvoerder. "Het betekent dat huurders deze winter opnieuw niet geholpen zijn en dat voor hen de energierekening hoog blijft."