Spectral: ‘De energie die je niet gebruikt is de groenste energie’

05.04.2024 Anne Agterbos

Spectral: ‘De energie die je niet gebruikt is de groenste energie’

Onder het mom van ‘de energie die je niet gebruikt is het groenst’ biedt Spectral technologieën die de uitstoot verminderen van de gebouwde omgeving. Spectrals AI-software BRIGHTER zorgt voor meer comfort en minder energieverbruik zonder renovatie of dure nieuwe apparatuur. Warmte365 sprak Philip Gladek, oprichter en CEO van Spectral, over duurzame warmteoplossingen en hoe Spectral streeft naar impact op mondiaal niveau.

Spectral heeft een duidelijke missie: het versnellen van de energietransitie. Een manier om dat te doen is via het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Het bedrijf biedt twee kernproducten aan: STELLAR en BRIGHTER. STELLAR beheert en optimaliseert grootschalige energieprojecten en BRIGHTER verzamelt verbruiksdata van gebouwen en stuurt  de verwarming, ventilatie en koeling van deze gebouwen actief aan om ze te optimaliseren en de gebouwen zo te verduurzamen. Hiermee kan er jaarlijks gemiddeld 28 procent op het jaarlijkse energieverbruik bespaard worden.

BRIGHTER
Omdat veel gebouwen veel energie verspillen heeft Spectral een systeem bedacht om energie te besparen en tegelijkertijd te zorgen dat warmte beschikbaar is wanneer dat nodig is. BRIGHTER laat zien hoeveel energie gebouwen gebruiken en bespaart energie door apparatuur continu, actief aan te sturen.

Door middel van geavanceerde gegevensanalyse en kunstmatige intelligentie verbetert BRIGHTER  de duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Door energieverbruik te analyseren, kunnen gebouweigenaren inzicht krijgen in inefficiënties. BRIGHTER bespaart daarnaast actief energie dankzij volledig geautomatiseerde, AI-gedreven algoritmes, die identificeren waar er energie te besparen valt zonder in te leveren op comfort.      

Gladek legt uit: “De AI leert het pand kennen en haar context: hoe reageert het pand op andere instellingen, wat voor weer wordt het, en hoe kunnen we er met zo min mogelijk energie toch voor zorgen dat het pand comfortabel is voor de gebruikers? Soms is er laaghangend fruit waardoor we gemakkelijk kunnen besparen. Er is makkelijke winst te behalen als we ervoor zorgen dat de verwarming en de koeling niet tegelijkertijd aanstaan. Maar andere panden vereisen een geraffineerdere aanpak.”

“Het Concertgebouw in Amsterdam heeft bijvoorbeeld te maken met ruimtes waarin dure instrumenten worden opgeslagen, die een heel specifieke temperatuur moeten hebben, en ruimtes waarin grote groepen mensen samen naar een concert gaan luisteren en de temperatuur flink omhoog gooien met hun aanwezigheid”, vertelt Gladek verder.

Het maakt overigens niet uit welke systemen in het pand aanwezig zijn, zegt Gladek: “De BRIGHTER-software is tech-agnostisch en als er blinde vlekken zijn kunnen er sensoren geplaatst worden. Elk gebouw, hoe slim of oud ook, kan geoptimaliseerd worden, en zou geoptimaliseerd moeten worden.”

“Een van de unieke kenmerken van BRIGHTER is dat het GBS-data en actieve optimalisatie van verwarming en koeling combineert met een breed scala aan ESG-data, om zo de milieu-impact van gebouwen te begrijpen”, aldus Gladek.    

Groei
Met een snelgroeiend team en een groeiend aantal projecten in Nederland, staat Spectral aan de voorhoede van de energietransitie. Maar daar komen ook de nodige uitdagingen bij kijken vertelt Gladek. “We zijn gegroeid van 20 naar 84 mensen in het bedrijf. Onze grootste uitdaging is het managen van de groei, dat is een constante balanceeract. Maar ik ben onder de indruk van het team.”