Vlaams scriptieduo maakt realiteit van aquathermie in België

08.09.2023 Anne Agterbos

Vlaams scriptieduo maakt realiteit van aquathermie in België

Moeten we nu écht het warme water uitvinden? was de titel van de winnaar van de Vlaamse Scriptie Prijs van 2020, die werd uitgereikt aan Sebastian Baes en Jan Denayer. Het duo berekende voor hun thesis het potentieel van rivieren voor aquathermie, om hiermee huizen te kunnen verwarmen. Drie jaar later besloot het duo hun modellen toe te passen in de praktijk, en richten ze het bedrijf Extraqt op.

Waar veel studenten een onderwerp na het afronden van hun scriptie redelijk zat zijn, konden Baes en Denayer geen genoeg krijgen van aquathermie. In maart 2022 is Extaqt in het leven geroepen, waar Baes en Denayer samen met co-promoter Stijn de Jonge hun thesis model verder hebben uitgewerkt. Binnen Extraqt voeren ze potentieelstudies uit waarin ze onderzoeken of het haalbaar is om bijvoorbeeld een bedrijventerrein te verwarmen met water uit een rivier of meer, en werken dit concept vervolgens verder uit.

De techniek
Met behulp van warmtepompen kan thermische energie worden gewonnen uit rivieren en meren om warmte en koude te leveren aan de gebouwde omgeving. Volgens Extraqt woont 50 procent van de wereldbevolking binnen drie kilometer van een rivier of meer, waardoor juist waterbronnen een dominante rol in de energietransitie kunnen spelen. Wanneer groene elektriciteit kan worden gebruikt, daalt de CO2-uitstoot met 99 procent.

Baes vertelt in een interview met De Vlaamse Scriptie Prijs: “Aanvankelijk reageerde men afwachtend. Vaak installeerde men, naast een warmtepomp, ook een gasboiler als back-up, omdat mensen nog niet voldoende vertrouwen hadden in die nieuwe technologie. Tien jaar later beseffen mensen dat geothermie werkt en is die back-up niet meer nodig. Nu we op dezelfde manier warmte willen halen uit meren en rivieren, moeten we dat vertrouwen opnieuw zien te winnen. En dat proces willen we graag versnellen.”

Concurrentie
Momenteel is er nog weinig concurrentie voor Extraqt, maar dit komt het bedrijf niet perse ten goede. Denayer legt uit dat Belgen nog terughoudend zijn op het gebied van aquathermie. In de Verenigde Staten weet het bedrijf meer terreinwinst te behalen, volgens Denayer komt dat doordat Amerikanen meer sprongen durven te maken en te investeren.

Lees ook: een kasteel verduurzamen doe je zo

Toch begint ook in België aquathermie van de grond te komen. Steeds meer particulieren zien de potentie van aquathermie, daarnaast is Extraqt ook bezig met projecten in Leuven, Kasteel de Merode, Kluizen en Vlaams Brabant. Na de scriptieprijs lag dit echter ook in de lijn der verwachting, Denayer ligt toe: “Door de prijs moesten we ons een stuk minder zorgen maken over de interesse in aquathermie, we wisten dat we iets in handen hadden.”