Warmtewisselaarcoating Enercoat bewijst zich bij Thialf en Verizon
24.04.2025 Gijs de Koning

Een coating om de warmtewisselaar van je koelinstallatie 20 procent meer energie-efficiënt te maken. Is het te mooi om waard te zijn of kan het echt? Quincy Schothorst, general manager bij Ener.co, weet er alles van. Met Enercoat heeft hij onlangs de koelinstallatie van ijsstadion Thialf meer energie-efficiënt en duurzamer gemaakt. Desondanks blijft het een uitdaging om zijn klanten ervan te overtuigen dat het mogelijk is om met een coating dergelijke resultaten te behalen.
Ener.co is een Amerikaans bedrijf, opgezet door de van origine Nederlandse Patrick Rathje. Hij begon ruim 15 jaar geleden in New York met een coating die zowel de corrosie van warmtewisselaars tegengaat als de energie-efficiëntie ervan verbetert.
In Amerika is de zogeheten Enercoat inmiddels succes. Verizon, één van de grootste telecommunicatiebedrijven ter wereld, past de coating grootschalig toe binnen hun koelinstallaties. In 2023 heeft Ener.co daar met de coating een uitgebreide renovatie uitgevoerd op de warmtewisselaars van meer dan 14.000 ton luchtgekoelde koelapparatuur in de faciliteiten van Verizon. In dit project werden meer dan 300 luchtgekoelde HVAC-systemen geüpgraded. Hiermee bespaart Verizon naar schatting elk jaar 1,28 miljoen dollar aan energiekosten.
Naast het hoofdkantoor in de Verenigde Staten heeft Ener.co ook een vestiging in Hong-kong. Sinds vorig jaar is Ener.co actief in Nederland en Europa, waar inmiddels een strategisch partnerschap is opgezet in Hongarije. Schothorst werkt hard aan de naamsbekendheid in de Nederlandse markt. Hij loopt er wel tegenaan dat de Nederlander gemiddeld iets sceptischer is dan de gemiddelde Amerikaan.
Schothorst: “Mensen vinden het vaak te mooi om waar te zijn. Daarom blijven we benadrukken dat alles wat we doen onderbouwd is met data. We hebben 15 jaar aan meetrapporten uit Amerika en we laten klanten zelf het verschil ervaren met pilots.”
Een voorbeeld daarvan is het Thialf stadion. Daar werd een grote koelingsinstallatie met 18 ventilatoren behandeld. “Die machine is in 2015 geplaatst. Zonder onze behandeling hadden ze die binnenkort moeten vervangen. Nu kunnen ze er nog jaren mee vooruit – en draaien ze bijna 20 procent efficiënter”, vertelt Schothorst trots.
Hoe werkt te coating?
De kracht van de Enercoat zit in de toevoeging van grafeen, een materiaal dat bekend staat om zijn uitzonderlijke thermische geleidbaarheid. “We beginnen altijd met een chemisch-technische reiniging van de warmtewisselaar. Daarna brengen we de coating aan. Die zorgt ervoor dat warmte veel efficiënter wordt overgedragen. Daardoor hoeft het systeem minder hard te werken voor hetzelfde koelvermogen”, legt Schothorst uit.
Die optimalisatie leidt in de praktijk tot energiebesparingen van gemiddeld 20 procent, met uitschieters naar 30 procent. “In sommige gevallen is het 10 procent, in andere 30. Daarom houden we het in onze communicatie op gemiddeld 20 procent. Maar alles is data-driven. We meten het energieverbruik voor en na behandeling, zodat we exact kunnen aantonen wat de besparing is geweest”, aldus Schothorst.
Aantoonbaar duurzaam
De coating beschermt ook tegen corrosie, waardoor installaties langer meegaan. Maar in tegenstelling tot andere coatings in de markt, ligt de nadruk bij Ener.co op aantoonbare energiebesparing. “Concurrenten focussen vaak op duurzaamheid in de zin van levensduurverlenging. Wij combineren dat met meetbare energie-efficiëntie. Dat is ons unieke selling point.”
De aanpak blijkt effectief. Zo werd onlangs bij een vestiging van supermarktketen Delhaize in België een besparing van ruim 12 procent gerealiseerd op een verouderde installatie. De terugverdientijd? Iets meer dan een jaar. “Dat is echt heel snel voor dit soort investeringen. We zijn nu in gesprek over het behandelen van nog eens twaalf vestigingen.”
Schothorst gaat verder: “Dit project onderstreept dat onze aanpak niet alleen werkt in complexe omgevingen zoals datacenters, ziekenhuizen en de voedsel- en zuivelindustrie, maar ook in sectoren met hoge volumes en strakke marges, zoals de retail. Supermarkten draaien intensief op koeltechniek — juist daar kunnen we snel en meetbaar verschil maken. Het illustreert hoe technische verduurzaming hand in hand kan gaan met financiële voordelen, óók op locaties waar energie-efficiëntie vaak onder druk staat.”
Groeiambities in Europa
Ener.co Nederland is de eerste Europese vestiging van het Amerikaanse moederbedrijf, dat verder alleen nog een vestiging in Hongkong heeft. “De strategische samenwerking met een lokale partner in Hongarije benadrukt onze groei”. De ambities zijn groot: “We hebben nu eindelijk voet aan de grond. De samenwerking met Thialf heeft veel losgemaakt.
Met aantoonbare resultaten en korte terugverdientijden lijkt die ambitie realistisch. Schothorst sluit af: “Verduurzamen hoeft niet altijd te betekenen dat je moet investeren in compleet nieuwe systemen. Soms is een simpele behandeling al genoeg om enorme stappen te zetten.”