Duitse vraag naar warmtepompen stort in na fel debat over nieuwe verwarmingswet
09.08.2023 Sören Amelang

De vraag naar warmtepompen in Duitsland is gedaald, omdat een fel debat over regeringsplannen om de verwarmingssector koolstofarm te maken veel burgers zenuwachtig maakte. Het aantal subsidieaanvragen is in de eerste helft van het jaar gehalveerd, zo blijkt uit een artikel van Der Spiegel.
Het Duitse Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle ontving 48.804 aanvragen voor subsidies voor warmtepompen, vergeleken met 97.766 in dezelfde periode vorig jaar. De branchevereniging voor sanitair, verwarming en airconditioning ZVHSK noemde de cijfers "een gevolg van de enorme onzekerheid die de geplande verwarmingswet heeft veroorzaakt". Voor het indienen van de nieuwe wet steeg de warmtepompverkoop juist fors.
Lees ook: Waar Nederland meer een techniek promoot, zet Duitsland vooral in op uitstootreductie
“Onze bedrijven weten niet hoe ze juridisch verantwoord advies moeten geven over hoe de subsidies verder gaan. Het is niet gek dat consumenten en bedrijven gezien de huidige situatie liever afwachten”, aldus de lobbygroep. Veel mensen voeren in het huidige klimaat geen energiezuinige renovaties door. Volgens de brancheorganisatie voor woning- en vastgoedsector GdW worden de klimaatdoelstellingen van het kabinet voor de bouwsector steeds moeilijker te halen.
Na jaren maakt Duitsland concrete plannen om de uitstoot van verwarmingsgebouwen te verminderen – die direct verantwoordelijk zijn voor ongeveer 15 procent van de totale CO2-uitstoot van het land. Een wetsontwerp voor een geleidelijke afschaffing van ketels op fossiele brandstoffen veroorzaakte echter een fel debat over het koolstofvrij maken van deze sector, waarbij critici beweerden dat de investeringskosten voor klimaatvriendelijke oplossingen zoals warmtepompen huiseigenaren en huurders te zwaar zullen belasten.
Lees ook: Controversiële Duitse warmtewet afgezwakt
Als reactie hierop bereikte de coalitieregering een zwaarbevochten compromis door subsidies aan te vullen en een breed verbod op nieuwe verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen effectief uit te stellen vanaf de oorspronkelijk geplande datum in 2024. Het wetsontwerp moet na de huidige zomeronderbreking door het parlement worden goedgekeurd.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.