Groene waterstof veel goedkoper door nieuwe uitvinding
07.09.2023 Simone Tresoor

Het Australische onderzoeksbureau CSIRO heeft een superefficiënte elektrolyser bedacht die waterstof kan maken met een energiebesparing van 30 procent ten opzichte van de huidige techniek. Deze uitvinding zou vooral goed gebruikt kunnen worden bij staalfabrieken, schrijft Trouw.
Er is door de onderzoekers zeven jaar aan de elektrolyser gewerkt. De uitvinding heeft ronde keramische buizen met elektroden aan binnen- en buitenkant en werkt op stoom uit industriële processen.
Dertig procent minder elektriciteitsverbruik
De buizen splitsen de stoom in zuurstof en waterstof en de elektroden binnen en buiten de buis dragen bij aan het vermogen om de moleculen te splitsen. Het keramische materiaal zorgt ervoor dat de zuurstof kan ontsnappen terwijl de waterstof behouden blijft. En dit levert een flinke energiebesparing op. CSIRO geeft aan dat het systeem bij processen met een temperatuur van 800 graden Celsius tot 30 procent minder elektriciteit verbruikt dan een standaard elektrolyseapparaat.
Stoom hoeft niet door turbine en hoeft niet gekoeld te worden
Een grote stap voorwaarts is dat fabrieken op deze wijze hun stoom direct kunnen gebruiken voor de productie van waterstof en de stap overslaan waarbij, bij standaard elektrolysers, de stoom eerst door een turbine moet om stroom op te wekken. Ook hoeft de stoom niet gekoeld te worden wat ook energie scheelt. Zo maakt deze elektrolyser het mogelijk om industriële restwarmte efficiënt terug te voeren in fabrieken waardoor er minder nieuwe (fossiele) brandstoffen nodig zijn. Al blijft het natuurlijk wel de vraag of de opgewekte waterstof echt groen is omdat de stoom nog wel geproduceerd kan zijn met fossiele brandstof.
De elektrolyser werkt vooralsnog alleen op 250 watt. De komende maanden wordt een kilowatt-variant getest bij staalfabrikant Bluescope Steel in Australië. Binnen vijf jaar moet een eerste systeem op megawatt-schaal gereed zijn.