IJsland experimenteert met energie uit magma
12.02.2024 Anne Agterbos
In IJsland is er veel vulkanische activiteit, in de afgelopen weken hebben er drie vulkaan uitbarstingen plaatsgevonden. De magma die uit de kraters vloeit brengt risico’s voor de bewoners van IJsland met zich mee, maar het biedt ook kansen, zoals het voorzien van een geothermische energiebron, laat de NOS weten.
Bij Krafla, een van de actiefste vulkanen op het eiland, is een groep onderzoekers bezig met het onderzoeken voor de mogelijkheden om energie uit magma op te wekken, een nieuwe vorm van geothermie. Door in magma te boren kan de extreme hitte meer energie opleveren dan bestaande aardwarmtecentrales. Volgens Bjarni Palsson, directeur van Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf in IJsland, kan de bron duurzame en goedkope energie opleveren.
In 2008 experimenteerde de IJslanders met diepere boringen, en stuitten daarmee per toeval op een magmakamer op twee kilometer diepte, deze magma had een temperatuur van 950 graden Celsius. De warmte uit de magma kon enkele maanden worden gebruikt door de energiecentrale voor energieproductie.
Na enkele maanden stuitten het experiment op zijn einde doordat de stalen buizen, waarmee de put is geboord, het begaven. Maar Landsvirkjun wil het experiment een nieuw leven in blazen, en samen met wetenschappers een nieuwe poging wagen om energie te winnen uit magma.
Naar verwachting gaat de put drie keer zo veel kosten als een reguliere put voor geothermie, maar Palsson verwacht dat de bron ook tien keer meer energie kan opleveren. Als het experiment slaagt kan de energiewinning uit magma over vier jaar van start gaan.