Innovatieve warmteoplossingen: de aardaccu
23.08.2024 Anne Agterbos

In de zoektocht naar duurzame warmte kijken steeds meer bedrijven en individuen naar creatieve oplossingen om gebouwen van warmte te voorzien. Zo schreef Warmte365 laatst over de Utrechtse doe-het-zelver die warmte uit de Vecht haalde om daarmee een monumentaal pand te verwarmen, en over de Cesar warmte-accu die warmte voor seizoenenlang op kan slaan. Als vervolg op deze serie kijkt Warmte365 naar andere creatieve oplossingen voor het duurzaam verwarmen van woningen in Nederland. In dit artikel worden de principes van de aardaccu besproken.
Een accu kan bepaalde vormen van energie, zoals hitte, beweging of elektriciteit opslaan en afgeven, zo ook de aardaccu, die energie uit zon, wind en regen buffert in de bodem. Door warmte uit de grond van een tuin of uit de oprit van een garage te gebruiken kan de aardaccu het hele jaar door verwarmen en koelen.
Hoe werkt het?
De aardaccu bestaat uit een lavasteen en staat in contact met een sunflexscherm en een warmtepomp. Wanneer de temperatuur bovengronds stijgt wordt deze opgeslagen in de aardaccu, vanuit hier kan de warmte naar de warmtepomp worden gestuurd.
In Afbeelding 1 is te zien dat energie uit regenwater of energie van de zon of wind kan worden opgevangen met een sunflexscherm, wat vervolgens wordt opgeslagen in de aardaccu en daarna wordt getransporteerd naar de warmtepomp.

De aardaccu bestaat uit gruis van lavasteen dat onder de grond worden, bovenop de stenen worden warmtewisselaars gelegd. Daarnaast wordt er een drainageslang aangesloten zodat er geen regenwater in de opstelling blijft zitten.
Sunflexscherm
Het sunflexscherm bestaat uit gewoven PE-buizen en functioneert als een bovengrondse warmtewisselaar. Het scherm kan tot een derde van zijn formaat worden ingegraven zodat warmte uit zowel de bodem als de buitenlucht kan worden onttrokken. De laadregelaar zorgt ervoor dat het sunflexscherm de accu automatisch oplaadt als de bovengrondse temperatuur hoger is dan de temperatuur in de aardaccu. Optisch hoeft het scherm niet voor problemen te zorgen, want het scherm functioneert ook met begroeiing.
De aardaccu vergeleken met andere warmtetechnologieën
Waar geothermie projecten vaak tegen problemen rondom de regelgeving omtrent boringen aanlopen, is een van de voordelen van de aardaccu dat er geen boring hoeft plaats te vinden. Hierdoor hoeft er geen vergunningsaanvraagprocedure doorlopen te worden en kunnen hoge boorkosten vermeden worden. Daarnaast kan bestaande warmte duurzaam worden onttrokken waardoor de CO2-uitstoot minimaal is.
Lees ook de volgende artikelen over warmteopslag: