Per 1 januari 2024 zijn deze regelingen veranderd

03.01.2024 Evelien Schreurs

Per 1 januari 2024 zijn deze regelingen veranderd
©Techniek Nederland

Vanaf 1 januari 2024 is er een hoger budget beschikbaar voor de Energie-Investeringsaftrek, woningeigenaren kunnen meer geld lenen om hun huis te verduurzamen, en er is een nieuwe subsidie voor isolatie en warmtepompen. Daarnaast starten er nog een aantal andere nieuwe regelingen op het gebied van de energietransitie.

Hoger budget Energie-investeringsaftrek
Voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) is dit jaar 259 miljoen euro beschikbaar, dat is 10 miljoen euro meer dan in 2023. De Energie-Investeringsaftrek laat ondernemers investeringen in energiebesparende en duurzame technieken aftrekken van hun fiscale winst. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de investering op de Energielijst staan, die jaarlijks wordt bijgewerkt door RVO.

Een belangrijk verschil met de vorige Energielijst is dat maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zijn geschrapt. De energiebesparingsplicht verplicht ondernemers namelijk al om die maatregelen te nemen. Warmtepompen en energiesystemen voor het verwarmen en koelen van gebouwen staan alleen nog op de lijst als het gaat om bestaande gebouwen. Ook komen alleen warmtepompen met halogeenvrije koudemiddelen nog in aanmerking voor de EIA.

Meer hypotheekruimte bij verduurzaming
Voortaan wordt het energielabel van een huis meegenomen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Voor energiezuinige woningen mag er dan een hogere lening worden afgesloten, aangezien deze ook lagere energiekosten zullen hebben. Ook mogen mensen die recent een huis hebben gekocht extra lenen wanneer zij dat huis willen verduurzamen. De extra leenruimte hangt af van het huidige energielabel van de woning.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing
Voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is dit jaar 40 miljoen euro meer beschikbaar dan in 2023. Het totale budget van 600 miljoen euro vergoedt een deel van de kosten die huiseigenaren maken bij het investeren in isolatie of bij de aanschaf van een warmtepomp. Zakelijke gebruikers kunnen de subsidie ook gebruiken voor de aanschaf van een kleine windmolen.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten warmtepompen vanaf 2024 minimaal het label A++ hebben, wat voor de meeste warmtepompen al geldt. Daarnaast wordt de subsidie toegankelijker voor eigenaren van monumentale panden, en voor het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt extra subsidie toegekend.