Warmtepomp met hoge capaciteit en hoge efficiëntie biedt mogelijkheid voor verduurzaming van utiliteit

12.04.2024 Evelien Schreurs

Warmtepomp met hoge capaciteit en hoge efficiëntie biedt mogelijkheid voor verduurzaming van utiliteit
©Panasonic

Warmtepompen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van utiliteitsgebouwen. En ook zelf krijgen zij een steeds duurzamer ontwerp. Dat is bijvoorbeeld te zien in de nieuwe warmtepomp van Panasonic Heating & Cooling Solutions, die een natuurlijk koudemiddel heeft en tegelijkertijd een hoge efficiëntie behaalt.

Wat de lucht-water-warmtepomp ECOi-W AQUA-G BLUE vernieuwend maakt is dat de deze gebruik maakt van het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) en tegelijkertijd een hoge energie-efficiëntieklasse heeft. Met energielabel A++ komt hij ook in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

Die energie-efficiëntie is voor warmtepompen in de utiliteit erg belangrijk. Want de warmtevraag zal in de toekomst groeien, en om daar op een duurzame manier aan te voldoen, is een groeiende energie-efficiëntie van belang.  

De nieuwe warmtepomp van Panasonic is geschikt voor utiliteitsgebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen of scholen. Maar de warmtepomp kan ook worden gebruikt in een appartementencomplex en afhankelijk van het doeleinde is deze ook geschikt voor de industrie. 

Voor de verduurzaming van de utiliteit zijn dit soort warmtepompen, met een grotere capaciteit, erg belangrijk. Kantoorpanden zijn relatief makkelijk te verduurzamen, en sinds 2023 hebben die ook een verplichting om energielabel C te hebben. Andere typen utiliteitsgebouwen verschillen onderling erg van elkaar, waardoor het regelen van warmte, koude, en ventilatie vaak maatwerk is. Een standaard warmtepomp, die op verschillende plekken inzetbaar is, kan dan uitkomst bieden.

Een probleem waar wel tegenaanlopen wordt bij het aanschaffen van warmtepompen in de utiliteit, is het verkrijgen of uitbreiden van een elektriciteitsaansluiting. Bedrijven moeten daar vaak nog een tijdlang op wachten, wat de aanschaf  van een warmtepomp kan vertragen.

Slim besturingssysteem
De warmtepomp van Panasonic heeft een hoge uittredetemperatuur van maximaal 70 graden Celsius. Daarnaast kan hij ook koelen tot maximaal minus 15 graden Celsius. Dit is een bredere range dan bij voorgaande warmtepompen van Panasonic. Volgens het bedrijf was dat technisch goed haalbaar met het nieuwe koudemiddel, en was er ook vraag naar vanuit de afnemers, vooral als het gaat om het verwarmen van oudere panden.

Daarnaast heeft de warmtepomp een besturingssysteem dat data verzamelt en is daarmee ook op afstand bestuurbaar. Een beheerder kan op die manier zelf aanpassingen doen in bijvoorbeeld de aanvoertemperatuur. Maar als er een probleem is kan een technicus er ook (op afstand) bij of kan Panasonic eventueel zelf ondersteuning bieden. Veel storingen kunnen daarmee opgelost of zelfs voorkomen worden.

Zo’n besturingssysteem is ook op veel andere warmtepompen te vinden, maar in de utiliteit kan dit extra van pas komen. Het gaat dan namelijk vaak om grotere en soms ingewikkeldere systemen, en daar is bij een beheerder of eigenaar niet altijd de expertise voor. Het op een eenvoudige manier kunnen aansturen en onderhouden van een warmtepomp kan bij de eigenaar deels ontzorgen.

Verder heeft de ECOi-W AQUA-G BLUE een stille stand, hiermee maakt de warmtepomp extra weinig geluid. Dat is vooral ’s nachts handig, wanneer er minder productie nodig is, en het meestal geen probleem is om wat capaciteit in te leveren. Het geluidsvermogensniveau van 79,9 decibel wordt zo in de stille modus gereduceerd tot 51,9 decibel.

De ECOi-W AQUA-G BLUE serie is met 50 kilowatt beschikbaar voor woningen, maar bestaat ook in grotere versies van 60, 70 of 80 kilowatts, die is in te zetten voor de utiliteit en sommige industriële toepassingen. Door meerdere units op elkaar aan te sluiten kan een maximale capaciteit van 640 kilowatt worden behaald.