Warmtepompen krijgen een tweede leven met refurbished onderdelen

03.06.2024 Evelien Schreurs

Warmtepompen krijgen een tweede leven met refurbished onderdelen

Als een warmtepomp niet meer werkt, kan een nieuw apparaat of een nieuw onderdeel worden aangeschaft. Maar om grondstoffen en energie te besparen, kan er ook worden gekozen voor een refurbished onderdeel of een tweedehands warmtepomp. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Inexeon, waar warmtepomp-onderdelen worden gereviseerd. 

Dit artikel is onderdeel van een serie over de circulariteit van warmtepompen. In dit derde deel: het refurbishen van warmtepomponderdelen.

Het moment dat een onderdeel van een warmtepomp vervangen moet worden, is cruciaal voor Inexeon. “Precies daar vindt een interessante handeling plaats. Want dat is het moment dat zo’n monteur de overtuiging moet hebben dat hij geen afval, maar een defect met waarde vast heeft”, vertelt directeur Raimondo Otten.

Inexeon reviseert, ofwel refurbisht, onderdelen voor klimaatsystemen zoals cv-ketels, ventilatiesystemen en warmtepompen. Daarmee willen zij de mogelijkheid bieden om bij reparaties een goede impact te maken: want ga je een nieuw onderdeel laten maken met nieuwe grondstoffen, of ga je de warmtepomp met een gereviseerd onderdeel nog jarenlang gebruiken?

Otten: “Wij bestaan bij de gratie van instroom van ‘een defect met waarde’. Wij zien bijvoorbeeld zo’n ventilator of besturingsprint niet als afval. Nee, stuur het graag naar ons toe, dan kunnen wij er wat mee.” Bij Inexeon zul je dus geen volledige warmtepomp zien binnenkomen of opgeknapte warmtepomp zien vertrekken, het bedrijf richt zich puur op het reviseren van onderdelen. Zij krijgen defecte onderdelen toegestuurd van installateurs, reviseren deze, en verkopen ze weer ‘als nieuw’. Het onderdeel kan dan weer jarenlang mee, waardoor de levensduur van de warmtepomp verlengd wordt zonder volledig vervangen te hoeven worden.

Garantie
Inexeon vervangt een defect onderdeel dus met een identiek refurbished onderdeel, om zo de warmtepomp weer werkend te maken. “Wij veranderen er niets aan. We maken alleen het onderdeel exact op eenzelfde manier terug als het was, met de juiste zelfde componenten, alleen tegen een hogere kwaliteit.”

Het leveren van gereviseerde onderdelen gebeurt in principe dus pas nadat de garantietermijn is verstreken. Want zolang die garantietermijn nog niet voorbij is, is het aan de fabrikant om te bepalen hoe hiermee om te gaan. Inexeon geeft ook garantie op de gereviseerde onderdelen, vertelt Otten. “Garanties die wij geven zijn over het algemeen langer dan fabrieksgaranties.” Ze kunnen die garantie bieden, omdat ze een TÜV geregistreerd proces hebben, wat betekent dat het revisieproces van Inexeon voldoet aan internationale kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen. Inexeon is het eerste bedrijf in Nederland binnen de installatiebranche dat dit certificaat heeft ontvangen.

Groeiende vraag
Otten ziet de vraag naar gereviseerde onderdelen toenemen, hij denkt dat dat te maken heeft met een groeiend bewustzijn in de maatschappij. “Je hebt iets te kiezen, en kunt iets goeds doen in die zin. In plaats van een nieuw artikel, kan je kiezen voor een gereviseerd artikel dat dus al ergens heeft gezeten, en dat vindt opnieuw een levensduurverlenging.” Maar volgens Otten zal die vraag naar gereviseerde warmtepomponderdelen over een aantal jaar echt gaan groeien.

“De instroom van cv-ketels loopt al jaren op een hoog niveau bij ons, maar bij warmtepompen is dat eigenlijk pas net gaande. Zeker omdat zo’n toestel de eerste jaren gewoon onder de garantie valt en dan komen wij ook niet in beeld. Op het moment dat die garantie voorbij is er een onderdeel stuk gaat, dan zie je vaak dat er voor zo’n revisie-onderdeel gekozen kan worden.”

Sector heeft andere kijk nodig
De onderdelen die het meest voorbijkomen bij Inexeon zijn de besturingsprint, de ventilator en de regelunit. Volgens Otten zijn er ook onderdelen die niet te reviseren zijn, zoals een warmtewisselaar. Voor Inexeon is het vooral van belang dat fabrikanten op zo’n manier ontwerpen dat de onderdelen van een warmtepomp ook te reviseren zijn.

Otten geeft een voorbeeld: “Als je een printplaat hebt, en je laat die bij wijze van spreken helemaal volharsen, dan is dat naderhand niet meer als printplaat te reviseren. Dat zien we niet meer zo vaak voorkomen, maar het helpt dus wel als je alle onderdelen zo monteerbaar of configureerbaar mogelijk maakt.” Of het ene merk het op dat gebied beter doet dan een ander, is volgens Otten lastig te zeggen. “Er zit wel wat verschil in. Maar in de basis zien we wel dat het bij de meeste merken wel op dezelfde manier functioneert.”

Inexeon ziet in defecte onderdelen dus een mogelijkheid om warmtepomponderdelen een tweede leven te geven, maar volgens Otten ziet niet de hele sector dat: “Niet iedereen in de branche kijkt daar op dezelfde manier naar. Dus we hebben ook wel te maken met nog wat missiewerk dat al jarenlang verricht wordt. Zie je iets als afval, of zie je iets als defect met waarde waar je dus nog iets mee kan.”