Weinig enthousiasme in de Tweede Kamer voor spoedwet van Jetten

28.03.2024 Sjoerd Rispens

Weinig enthousiasme in de Tweede Kamer voor spoedwet van Jetten
©Geothermie Nederland

De spoedwet die demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten onlangs introduceerde, om de warmtenetten betaalbaar te houden, heeft nog geen meerderheid. Dat bleek woensdag in het debat rond de Energiewet. 

Het debat werd een stuk meer beladen na de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Jetten kwam met de spoedwet nadat woningcorporaties in Amsterdam geen sociale huurwoningen meer wilden aansluiten op stadswarmte. Maar Vattenfall moest de prijzen voor stadswarmte met 30 procent verhogen, waarna bewoners honderden euro's meer moesten gaan betalen. De gemeente, de woningcorporaties en Vattenfall onderhandelden om de zaak te lijmen, maar Vattenfall trok zich onlangs uit de onderhandelingen terug. 

Tijdens het debat  lieten meerdere partijen weten dat ze twijfels hadden bij de in hun woorden 'snel bedachte wet' van Jetten. Zo vond Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA de aanpassing van de tarieven uit de wet van de minister veel te mager. Die zou voor een gemiddeld huishouden maar een paar tientjes bedragen. 

Kamerlid Pieter Grinwis, van de ChristenUnie, bracht een motie naar voren. "Hoe langer we wachten met duidelijkheid over de prijs, hoe kleiner de rol van warmtenetten wordt", geeft hij aan. Daarom pleitte hij voor de ontkoppeling van de warmteprijs aan de gasprijs. Dat voorstel kon  rekenen op steun van GroenLinks-PvdA en de VVD. Maar de andere partijen zagen niets in dat voorstel, dat was volgens hen weer té ingrijpend. 

Jetten gaf aan dat hij niet verder wil gaan dan de maatregelen die nu in de wet staan. Gezien de bedenkingen van de partijen is het nog niet met zekerheid te zeggen dat de spoedwet een meerderheid zal halen. Het debat gaat naar verwachting op 10 april verder.