Ook netbeheerders roepen politiek op om energietransitie niet controversieel te verklaren
05.09.2023 Jan de Wit

Vanaf deze week vergadert het parlement over welke onderwerpen controversieel worden verklaard op 12 september en welke niet. De netbeheerders hebben zich bij monde van Netbeheer Nederland en Stedin uitgesproken tegen het controversieel verklaren van recente wet- en regelgeving die relevant is voor de energietransitie.
“We hebben enorme opgaven, op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en ook om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. We kunnen daarbij geen vertraging in de besluitvorming voor de infrastructuurprojecten en de noodzakelijke wetgeving gebruiken. Het dringend advies van de netbeheerders is om de energietransitie niet controversieel te verklaren”, stelt Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie en beleid bij Netbeheer Nederland.
Qua wetgeving denken de netbeheerders aan de Energiewet en de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook eventuele vertraging van de Landelijke Aanpak Netcongestie zorgt voor maatschappelijke problemen, in dit geval met het elektriciteitsnet.
“Drie voor de energiesector cruciale wetsvoorstellen belanden mogelijk jaren op de plank als het parlement ze deze week ‘controversieel’ verklaart. De aanpak van de woningcrisis, de groei van de economie en de elektrificatie van de mobiliteitssector; zonder energie-infrastructuur staat alles stil. Wetsvoorstellen die Nederland draaiend kunnen houden over de verkiezingen tillen? Dát is pas echt controversieel”, vindt Koen Bogers, CEO van Stedin.
De netbeheerders hopen daarom ook op duidelijkheid rondom het afbouwpad van de salderingsregeling, een gerichte opvolger van het prijsplafond, energietoeslag, afsluitbeleid en de investeringsruimte in het elektriciteitsnet. Eerder vroeg een brede maatschappelijke coalitie de politiek ook al om haast te blijven maken met het energie- en klimaatbeleid.
Lees ook: Brede maatschappelijke coalitie: ‘Politiek moet blijven werken aan het klimaat’
“We zitten midden in de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Deze energietransitie is nog een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren. De doelen zijn bekend en snelheid in de uitvoering is van groot belang om deze te behalen. De energie-infrastructuur zorgt ervoor dat de elektrificatie van de samenleving door kan gaan”, zegt Dick Weiffenbach, Algemeen Directeur bij Netbeheer Nederland.